söndag 13 september 2015

Hur i hela...?

Känslan när man läser dagens ledarsidor.

Det har nog inte gått speciellt många politiskt intresserade förbi att SD bråkar en del med sitt (numera före detta) ungdomsförbund SDU den här helgen. Igår valdes Jessica Ohlson till ny ordförande för SDU och det tog inte lång tid innan moderpartiet deklarerade att man bryter med sitt eget ungdomsförbund. Att detta sker har av en del jämförts, tämligen haltande men ändå, med Socialdemokraternas partisplittring 1917. 

Oavsett vad man tycker om liknelsen är det om inte unikt så väldigt ovanligt att ett riksdagsparti bryter med sina egna ungdomar. Framförallt sättet som det sker på är förvånande. I alla fall i en organisation som gör anspråk på att kalla sig demokratisk. Till skillnad mot 1917 års brytning är det främst personliga skäl som anges snarare än politiska. Det är också uppseendeväckande att det är moderpartiet, som ska stå för stabiliteten och mognaden, som väljer att säga upp bekantskapen. Detta utan större insatser för att gjuta olja på vågorna om man ska tro dom inblandade SDU:arna. Nyckfullheten från moderpartiet är lika stor som i frågan om den så kallade "nolltoleransen" som tillämpas på besvärliga element men där personer med rätt kontakter kan glida vidare som om ingenting har hänt.

Hur som helst är det en stor inrikespolitisk händelse att ett parti, som enligt vissa mätningar i dagsläget drar var femte svensks gillande, bryter med sitt ungdomsförbund. Det är därför med förvåning som jag surfar in på dom sex stora tidningsdrakarnas ledarsidor idag. Inte en enda ledare i SvD, DN, GP, Expressen, SDS eller Aftonbladet tar upp saken. Inte tillstymmelsen till kommentar möter dagens läsare. Istället är det sedvanligt gnäll om åsiktskorridoren och migrationsfrågor som dominerar tillsammans med vånda över att engelska Labour har valt en äldre manlig marxist till partiledare. 

Jag måste säga att jag tycker detta är rätt skrämmande. Samtidigt säger det en del om det navelskåderi som våra ledarsidor ägnar sig åt. Att inte klara av att kommentera en händelse som inträffar så där nån gång per sekel är rätt svagt. Tyvärr är det inte speciellt förvånande. Rapporteringen om SD är inte speciellt bra. För vilket annat parti hade kunnat dra in 53 miljarder kr i bidrag till kommunsektorn i sitt budgetförslag och komma undan med det nästan helt utan kommentarer? Det är inte utan att man känner att många ledarskribenter uppfattar SD som nyttiga idioter. Så som högern alltid har uppfattat den typen av rörelser. Tyvärr glömmer högern alltid att dom där nyttiga idioterna är extremt farliga också...

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar