tisdag 4 augusti 2015

Terrorresenärer går fria

Foto: aftonbladet.se

Det är mycket tal om terrorresor just nu. Diskussionen har pågått en tid och exploderade häromveckan när tre män blev misstänkta för att ha åkt till Syrien 2013 i syfte att begå terrorbrott. Att det är bra att frågan om terrorresor ses över är dom flesta överens om. Det är självklart att en person som åker iväg för att begå brottsliga handlingar med samhällsomstörtande syfte ska straffas för detta. Ingen ska få komma undan med grova brott mot liv och hälsa, ekonomiskt skadlig verksamhet eller rent av brott mot folkrätten.

Intressant är dock hur diskussionen böljar och åt vilket håll udden riktas. För faktum är att det nu i dagarna har uppdagats ytterligare en terrorresa där myndigheterna i det berörda landet till och med har kunnat gripa dom misstänkta. "Va?!", tänker du nog nu och undrar hur du har kunnat missa detta i medierapporteringen. Du har inte läst om några IS-krigare som begått sekteristiska illdåd i Mellanöstern. Men det är inte så konstigt. Det handlar inte om Syrien, Irak eller något annat land långt borta. Det handlar om Finland.

I lördags genomförde terrororganisationen Svenska Motståndsrörelsen tillsammans med sin finska motsvarighet en demonstration i Jyväskylä. Två svenska nazister är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och misshandel. Att dessa två individer har åkt utomlands för att bedriva samhällsomstörtande verksamhet är ställt utom allt rimligt tvivel. Åker man iväg för att propagera för nazismen är man knappast ute på något demokratiskt missionståg.

Men frågan är nu hur det svenska rättsväsendet kommer att agera. Förmodligen kommer rättvisan få ha sin gång i Finland och sen får dom två svenskarna avtjäna sina straff antingen i Finland eller i Sverige. Om några månader är dom fria igen och så börjar samma visa om. Att någon skulle komma på tanken att åtala dessa två personer (och deras svenska medresenärer) för att ha genomfört en terrorresa håller jag för högst osannolikt. Någon storm i media eller bland reaktionära skribenter och bloggare lär det inte heller bli. Ungefär som att samma opinionsbildare tiger väldigt tyst om att svenska nazister slåss i östra Ukraina och stoltserar helt öppet med hur många ryssar dom har lyckats skjuta ihjäl.

Det är rätt skrämmande att det råder ett sådant klimat i landet att en ideologi som bär ansvaret för 20-30 mord på lika många år inte orsakar mer än en axelryckning. Ett tydligt exempel på hur det fascistiska hotet spelas ner är den händelse som utspela sig för några veckor sedan då en nazist i Halland åkte fast, tillsammans med sin sverigedemokratiska kumpan, för att ha ett halvt ton sprängmedel i sin ägo. Eller att 12,9 % tycker att det är ok att tapetsera tunnelbanan med skrämsel- och hatpropaganda mot företrädesvis romer.

Ett bra första steg för att visa att vårt demokratiska samhälle verkligen tar kampen mot alla onda krafter som vill störta vårt samhälle ner i diktaturens avgrund vore att även åtala nazister som åker runt i världen och slåss för sin ideologi för terrorresor. Det hade kraftigt försvagat den nazistiska rörelsen och inneburit en betydande trygghetsförbättring här i vårt land.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar