fredag 19 juni 2015

Tragiskt på så många (S)ätt i Danmark

Dags för danska S att se sig själv i spegeln på riktigt.
För mig som invånare i Öresundsregionen är det med viss avsmak som jag ser på det danska valresultatet. Danskt Folkeparti är numera Danmarks näst största parti och dom kommer med största sannolikhet återigen utgöra regeringsunderlag för en borgerlig statsminister. För trots att DF numera är nummer två i Danmark så vill dom inte sitta i regeringen. Inte nu i alla fall. Under valvakan igår var där en DF-representant som uttalade sig att dom gärna ser Kristian Thulesen Dahl som statsminister. Men inte nu. Goddag yxskaft.

DF har under mer än ett decennium tillåtits att påverka dansk politik till den milda grad att utlandsboende danska medborgare inte har rösträtt. Danmark har några av dom strängaste lagarna kring invandring i hela EU. Ändå tävlar dom danska partierna om att trumfa över varandra i invandringskritiska och rent rasistiska utspel. Logiken är den samma som Sannfinländarna kör i vårt östra grannland. Trots att Finland inte tar emot mer än nån tusen flyktingar per år så anses invandringen vara för stor och måste "begränsas".

Och det är just därför som DÖ är så viktig här i Sverige. För när glidningen väl börjat, när ett populistiskt enfrågeparti väl får sätta agendan, då kommer spiralen bara att gå neråt. Varje gång dom andra partierna anpassar sig efter enfrågepartiets förslag så kommer partiet i fråga att föreslå allt mer radikala lösningar och på så sätt flytta gränsen för vad som är möjligt att säga och göra. Att partiet sen försöker framstå som bredare genom att säga att man t ex värnar välfärden är tämligen ointressant. Det är och förblir utifrån invandringsfrågan som partiet bygger sin profil.

Jag hoppas att dansk socialdemokrati ser sig själv i spegeln och ställer frågan om deras successiva anpassning till DF inte är slut nu. För det är helt uppenbart så att det inte har fungerat. Och likt Einstein konstatera att galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.

*****

2 kommentarer:

 1. I Danmark och Finland med väldigt låg invandring tror jag inte stödet för Danske Folkeparti och Sannfinländarna egentligen har så mycket med asyl- och anhöriginvandringen att göra. Det är snarare de ökade ekonomiska orättvisorna efter finanskrisen som gör att allt fler väljer att rösta på missnöjespartier eftersom de etablerade partierna inte vågar göra de nödvändiga förändringarna för ett mer rättvist samhälle. Detta gäller även i Sverige där det dock finns en asyl- och anhöriginvandringsaspekt eftersom integrationen totalt kollapsat pga den akuta bostadsbristen och massarbetslösheten. Situationen i Norge får nog betraktas som ett mellanting, man tar emot propoortionellt fler flyktingar än Danmark och Finland men betydligt mycket färre än Sverige. I Norge är dock arbetslösheten låg men bostadssituationen liknar den svenska.

  Min slutsats är alltså att så länge de stora partierna inte vågar genomföra radikala förändringar för en mer rättvis samhällsekonomi där de sämst ställda och lägre medelklass får det markant bättre så kommer Dansk Folkepart, Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna och Sannfinländarna fortsätta öka. Om vi tar situationen i Sverige kan vi se att Löfven inte gör speciellt mycket åt detta så om inte en oväntad högkonjunktur modell större väntar bakom hörnet lär SD får uppemot 20% vid valet 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det behövs bättre omfördelningspolitik är vi helt överens om.
   Jag tror dock att ett antal procentenheter av dom rasistiska partiernas stöd definitivt kommer från att dom rasistiska strömningarna idag har ett mer seriöst alternativ att rösta på än vad som tidigare har varit fallet.

   Radera