torsdag 4 december 2014

Woho! Val!

Foto: http://blogg.passagen.se/thomgran/resource/Vitval.jpg
Nu har det gått ungefär ett dygn sedan Stefan Löfven gav det historiska beskedet att Sverige för första gången sedan 1957 ska gå till extraval. Att detta händer är exceptionellt och i grund och botten mycket beklagligt. Det svenska systemet bygger på överenskommelser och på kompromisser. När låsningarna blir så totala som dom har varit under hösten så lamslås systemet.

Jag träffade lite folk på gymmet idag och dom flesta tycker nog ändå att det är bra att det blir nyval (ja, jag säger detta ord även om extraval är det korrekta) med tanke på hur situationen är. Denna känsla stärks också av den opinionsundersökning som är gjord om saken. Samtidigt var det någon som sa att det är beklämmande och sorgligt att vuxna människor med så mycket ansvar inte kan komma överens. Det ligger en hel del i detta.

Att som borgarna helt oreflekterat föreslå att det ska bli lättare att regera i minoritet är att ytterligare förstärka bilden av oviljan att samarbeta och tala med varandra. Och om inte våra ledande politiker kan prata med varandra och lösa saker med samtal, hur ska vi då förvänta oss att alla andra ska kunna göra det?

Hur som helst så står vi där vi står och jag är nog lika taggad som alla andra för att köra valrörelse. Jag är också helt övertygad om att vi socialdemokrater är ett av dom partier som kommer att klara en valrörelse bäst. Vi har en folkrörelse bakom oss och vi är mycket duktiga på att mobilisera när det behövs. Så nu kör vi!

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar