fredag 14 november 2014

Det nöjda FolkpartietSom jag skrev om sist så vore lite borgerlig självkritik på sin plats efter att dom som grupp betraktat gjort sitt sämsta val på år och dag. När man åker på en brakförlust måste man, för att kunna komma igen, sätta sig ner och göra en analys om vad det var som gick snett. Idag står ordföranden i Folkpartiets valanalysgrupp, Mats Persson, i SVT och redogör för sina tankar kring valnederlaget. FP måste bli bättre på att driva fler frågor än skolan och bredda sin politik. En inte helt orimlig slutsats med tanke på att FP snarast varit Lärarnas Riksförbunds politiska gren dom senaste åren än ett självständigt och självgående parti.

Men samtidigt är det inte en speciellt självkritisk bild som framträder när Persson uttalar sig. Jag har inte läst analysen men jag hör vad som sägs. Dels nämns inget om Folkpartiets svajighet i t ex värnpliktsfrågan eller deras eurokampanjande. Dels saknas helt insikten kring vad det borgerliga samarbetet i form av alliansen har inneburit. Det hela blir snarare komiskt.

Persson säger nämligen något i stil med att stödet för allianssamarbetet är starkt bland dom väljare som har röstat på FP i det här valet. Då undrar jag i mitt stilla sinne om det inte är alla dom andra väljarna som FP vill åt? Att dom som röstat på FP gillar alliansen säger sig självt. Men om man ska växa behövs ju dom andra väljarna som inte gillar alliansen. Där verkar FP sakna en insikt som förmodligen skulle gynna både partiet självt och landet i det nuvarande parlamentariska läget.

*****
 
Tips: Veckans avsnitt av vår podcast är ute nu. Vi gästas denna vecka av nyvalda regionrådet Yvonne Augustin. Avsnittet hittar ni här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar