torsdag 20 november 2014

Den blågröna såsen sprack

Foto: 54grader.se
Som jag skrev om för två veckor sedan (inlägget hittar ni här) röstade MP mot sina egna majoritetskompisar vid den första voteringen i kommunstyrelsen den här mandatperioden. Igår hade vi kommunfullmäktige och tack vare att MP stod på sig och SD valde att inte delta så föll och sprack den sittande majoriteten i sin första votering. Det här är oerhört intressant och frågan är hur många sådana här nederlag det sittande styret klarar av. Samtidigt är det ingen jättefråga så jag tror inte att denna isolerade händelse kommer att ha så stor betydelse. Men om MP fortsätter att välja rätt i frågor om miljö, jämlikhet och solidaritet så kommer styret inte att vinna många voteringar utan aktivt stöd av SD. Ett läge som MP själv sagt sig vilja undvika genom att sätta sig i en majoritet ihop med borgarna.

Personligen deltog jag i min första interpellationsdebatt någonsin igår. Interpellationen som jag hade lagt handlade om MP:s inställning till sänkta avgifter i den individuella musikskolan. Debatten kan ni se här. Det var riktigt kul att få göra interpellationsdebut och det kändes som att det gick bra. Jag blev så inspirerad att jag redan sitter och klurar på nästa interpellation!

*****

4 kommentarer:

 1. Är väl ungefär samma parlamentariskt komplexa situation som återfinns i riksdagen. Om det blir pannkaka tror jag S och Löfven kommer att straffas hårt av väljarna. Som statsminister har man ansvar för att säkra en majoritet för sin budget i riksdagen men ärligt talat har inte Löfven lagt ner någon större möda på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det parlamentariska läget skiljer sig avsevärt från riksdagen. Borgarna och MP styr i majoritet. Att den spricker i första voteringen är anmärkningsvärt.
   Vad Löfven har med det att göra förstår jag inte riktigt.

   Radera
  2. Det kan säkert uppstå situationer i riksdagen där S och MP inte kommer överens.

   Radera
  3. Som regering står man kollektivt bakom dom beslut som fattas. Om ett regeringsparti inte står bakom regeringens förslag är det regeringskris och då bör man avgå. Möjligen skulle det kunna finnas någon fråga där man har fri röstning men i ett sådant läge skulle det aviseras mycket tydligt. Här i Helsingborg föll majoriteten vid sittande bord vilket är mycket anmärkningsvärt.

   Radera