söndag 19 oktober 2014

Dageneftertack och framtid


Visserligen är det inte mitt uppdrag som sången handlar om men den är fin ändå!

Idag är det söndag och lite av "dagen efter". Igår valdes jag som många av er redan vet till kommunalråd för Socialdemokraterna i Helsingborg. Jag kan inte riktigt förklara hur stolt jag är över detta förtroende. Som jag har skrivit många gånger här i bloggen så har jag en något annorlunda bakgrund. Så med den historien som jag har ändå lyckas få det förtroende som det innebär att bära ett så fint uppdrag är nästan overkligt för mig. Jag kan bara tacka och hoppas att jag ska infria alla dom förväntningar som finns på mig.

Förväntningarna består i huvudsak av att jag, tillsammans med Ingela Andersson som valdes till gruppledare och Anna Ingers som valdes till kommunalråd, ska leda vårt arbete med en konstruktiv och tydlig oppositionspolitik under fyra års tid som kan leda oss fram till en klar valseger 2018.

Genom att Miljöpartiet valde att, konstigt nog, sätta sig tillsammans med borgarna så är det också det som behövs. Jag tror att det finns ett stort utrymme att bedriva en oppositionspolitik som visar på varför ett socialdemokratiskt lett styre i Helsingborg hade gjort stor skillnad i jämförelse med Peter Danielssons fortsatta fögderi. Ingen ska nämligen tro att Danielsson tänker låta det bli allt för genomgripande förändringar av den inriktning som han har anlagt i staden. En inriktning som innebär att staden slits isär och att helsingborgarnas främlingskap inför varandras livsvillkor ökar.

*****

4 kommentarer:

  1. Hur ser ditt och S recept ut på att vända segregeringen? T.ex. så visar undersökningarna att stadens kommunpolitiker från de välbärgade stadsdelarna är överrepresenterade i kommunfullmäktige. Detta innebär att dessa högst sannolikt kommer och vara garanter för att dessa stadsdelar på inget sätt förfördelas till förmån för de med sämre social status.

    Enligt vad jag har förstått så bor du själv i norra delarna av staden och precis som undertecknad tror jag inte du skulle vilja flytta till stadens centrala delar på andra sidan stadsparken om du inte var tvungen. Fast med kommunalrådspost så handlar det väl snarast om flytt till Hittarp-Laröd där de procentuellt flesta befolkningsmässigt av dina politikerkollegor i fullmäktige kamperar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Receptet för att bryta segregationen handlar om att skapa jobb, en jämlik skola och naturliga mötesplatser och forum där människor med olika bakgrund och värderingar kan mötas.

      Jag bor inte på Norr. Jag flyttade från Tågaborg (där jag bodde när jag flyttade till Hbg pga att där fanns en tillgänglig hyresrätt) till Söder där jag bor nu. Jag har inte några planer på att flytta till Hittarp/Laröd.

      Min kommunalrådskollega Ingela Andersson bor även hon på Söder och min andra kollega Anna Ingers bor på Elineberg. Så ingen av oss bor norr om Stadsparken.

      Radera
  2. Det får ju anses positivt att det ändå finns ett antal politiker i kommunfullmäktige från de mindre bemedlade områdena. Annars är min övertygelse vad gäller bostadssegregationen att detta till stor del beror på den nuvarande skattepolitiken vad gäller bostadsområdet. De personer som har lägst inkomster kommer alltid att vara hänvisade till hyresrätter i de minst attraktiva områdena. Detta medan de med allra högst inkomster kan spekulera och köpa större bostäder än vad de egentligen behöver i de mest exklusiva områdena eftersom de kan utnyttja de frikostiga ränteavdrag som staten medger.

    Det är faktiskt ganska egendomligt att där inte är någon politiker som vågar ta tag i den här frågan. Tydligen anses det rimligt att låginkomsttagare i hyresrätt indirekt subventionerar höginkomsttagares ränteavdrag vid köp av bostäder i prisklassen 5-10 miljoner. Detta medan samma politiker med emfas uttrycker sin vrede kring jobbskatteavdragens orättvisor vilket de facto handlar om egna pengar som tjänats genom eget lönearbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller konstigheten i ränteavdragen så håller jag i stort med dig. Sen blir man skyldig att svara på hur man ska få majoritet i Sveriges riksdag för att ta bort eller kraftigt reducera räntebidragen. Det är knappast en valvinnande fråga nämligen.

      Radera