lördag 30 augusti 2014

Hur orkar du?

Foto: http://metrobloggen.se
Ibland får jag frågan "hur orkar du hålla på med politik"? Hur orkar du knacka dörr dag ut och dag in? Hur orkar du twittra och blogga? Hur orkar du gå på möte efter möte med olika föreningar och företag? Hur orkar du sitta timme ut och timme in på interna möten och planera framtiden? Hur orkar du med alla kommenterar och påhopp?

Jag tänkte på det där nu när jag var hemma en stund och städade. Varför orkar jag? Vad är det som gör att man lägger timmar, dygn, månader och år av sitt liv på att syssla med politik?

Det enkla svaret är för att jag tycker det är så jäkla roligt. Att träffa medmänniskor i ett samtal om vårt gemensamma samhälle och dess framtid är kanske det bäst som finns. Möjligheten att fritt få byta tankar och idéer med andra är en lyx som inte alla människor har. Rent historisk är det snarast en parentes att vi har den möjligheten. Det vill jag ta till vara på.

Det djupare svaret är att jag vet att för varje väljare jag kan vinna över för den socialdemokratiska saken kommer vi bygga ett bättre samhälle för alla. Jag vet att det gör enorm skillnad i vardagen för miljoner människor om det är en socialdemokratisk nämnds- eller riksdagsledamot som har varit med och format besluten eller om det är någon från t ex Moderaterna eller Sverigedemokraterna. När man har haft förmånen att som jag följa politiken på så oerhört nära håll under ett antal år så ser man vad resonemangen i vardagen gör. Att då ha någon som ser till allas rätt eller bara sin egen gör enorm skillnad när besluten ska mejslas fram.

Så hur orkar jag? Jag faktiskt tycker inte det är en ansträngning att arbeta politiskt. Klart man blir trött då och då men det är inte den känslan som dominerar. Det är inte den känslan som vinner terräng i mitt hjärta. Jag tycker det är ett privilegium, en lyx, att få vara en del av vår demokrati och en del av vårt parti. Får jag vara det så kommer jag att köra på så länge jag kan och får.

*****

2 kommentarer:

  1. Jag hade en liknande diskussion med en representant för Fi på Gustav Adolfs Torg i Malmö: alla som var där med sina valstugor är där för att de tror på sitt partis vision om hur man bygger ett bättre samhälle.

    SvaraRadera