måndag 7 juli 2014

Varna domarna

Foto: foa.dk
Som många säkert känner till så har jag en bakgrund som fotbollsdomare. Under elva år dömde jag fotboll. Så nu i VM-tider är det inte bara lagen som jag följer. Givetvis tittar jag lite extra på domarna. Och en sak har jag kunnat konstatera. Det delas ut väldigt lite varningar. Framförallt "missas" det väldigt många solklara varningar. Turneringens kanske solklaraste varning delades dessutom aldrig ut. Jag pratar givetvis om tacklingen i ryggen på Neymar.

Nu visar det sig, enligt var den tyska tidningen Bild erfar, att domarna har fått direktiv om att dela ut färre kort. Om det stämmer eller ej lär vi ju aldrig få veta. Men som gammal domare är det min känsla att det mycket väl kan ligga något i det. Ta bara det här med bortsparkade bollar. I den europeiska toppfotbollen är det relativt ovanligt. Framförallt i Champions League och dom andra toppturneringarna. Men under VM har spelare sparkat bort bollar, lyft upp dom och fördröjt spelet i match efter match. Några varningar har i princip inte delats ut. Sen sitter TV-kommentatorerna och berömmer t ex Brasilien och Tyskland för att dessa lag är duktiga på att "förstöra" rytmen i matcherna. Något som klart underlättas om spelarna får bryta mot spelreglerna.

Att VM-matcherna bedöms på ett visst sätt är kanske sin sak. Problemet, förutom att matcherna blir mindre attraktiva att titta på, är att beteendet sprider sig ner i den övriga fotbollen. Det är mer än en gång man har fått höra kommentaren från spelare i dom lägre divisionerna att "sådär gjorde dom minsann inte i VM". Som tur är kan man alltid svara då att varken du eller jag spelar eller dömer i VM. Och det finns uppenbarligen ett skäl till det!

*****
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar