söndag 8 juni 2014

Vi har val att vinna

Foto: vetenskaphalsa.se
Slappna av i sinnet och ta på dig gympaskorna. Ungefär så bör man nog tolka dagens opinionsartiklar i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Mätningen är gjord mitt under brinnande EU-valrörelse och vad det har haft för sannolika effekter på folks benägenhet att lägga sin röst har jag redan skrivit om. Vi berör även ämnet i veckans podcast.

Har någon känsla för balans bör man ta sig en titt på andra källor än en enstaka mätning från Demoskop. Den stora partisympatiundersökningen från SCB är en lämplig referenspunkt. Där ligger vi socialdemokrater på 31,5 procent i "Stormalmö" och i övriga södra Götaland (resten av Skåne plus Blekinge) på 44,1 procent. Blekinge är i sammanhanget relativt litet bör påpekas. Utifrån detta känner jag ett lugn. Att stirra upp sig över en dålig mätning utifrån dom förutsättningar som råder är inte speciellt sakligt.

Men självfallet kan dåliga nyheter, precis som goda, inte ignoreras. Därför bör mätningen tas som en signal om att snöra på sig dörrknackarskorna. Nu måste vi ut och möta dom skånska väljarna för att tala med dom om läget i regionen. Vi ska även påminna dom om vem som faktiskt styr. En annan mätning härförleden visade nämligen att en stor del av skåningarna inte har en aning om vem som styr i regionen. Dom vet t ex inte om att Miljöpartiet sitter i den styrande majoriteten och att detta parti är lika medskyldigt till sjukvårdskrisen som dom fyra borgerliga partierna är.

Avslutningsvis ska jag ändå medge att jag är tämligen förvånad, trots allt ovan sagda, över att mätningen ser ut som den gör. Jag har ändå pratat med ett antal hundratal personer under EU-valrörelsen och även om det har varit andra frågor som dominerat så har sjukvården allt som oftast kommit upp. Framförallt i områden där borgarna är traditionellt starka har folk sagt att dom minsann ska rösta S i regionen den här gången för "nu får det vara nog". Känslan har varit att i just regionvalet, där är vi starka. Men vi får helt enkelt se till att öka tempot ytterligare. Vi har faktiskt ett regionval att vinna.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar