fredag 6 juni 2014

Vad är det som händer?!

Hårt jobb! Och bara vi kan göra det...
Foto: http://www.asialifemagazine.com
EU-valet har inneburit en rejäl omskakning av det politiska landskapet i Sverige. I SCB:s stora mätning, där majoriteten av intervjuerna gjordes innan 15 maj, var S uppe på över 35 % (över 36,5 % i sympatimätningen). M hade 22,7 % (23,8 %i sympati). Sen kom EU-valet och det gick ju som vi alla vet lite annorlunda. När man läser dagens Demoskopmätning i Expressen kan man direkt spåra att EU-valet har satt avtryck i väljarkåren. Veckan efter EU-valet är det många som fortfarande tänker EU och det är förmodligen förklaringen till varför det ser ut som det gör.

I valrörelsen i höst kommer det handla om helt andra frågor och vara ett helt annat fokus än vad det var i EU-valet. Jobben kommer att diskuteras ännu mer. Skolan och välfärden, frågor som överhuvudtaget inte berördes i EU-valet, kommer att dominera många debatter och samtal. Regeringsfrågan kommer i alla fall av dom borgerliga att spelas in i tid och otid. Dessutom måste saker och ting kunna finansieras på ett trovärdigt sätt. Det går inte bara att säga "mer feminism, mindre invandring eller fler klimatsatsningar" och tro att det blir trovärdigt i det stora hela. Kan du inte visa på hur du ska betala för kalaset så kommer väljarna förmodligen att välja bort dig.

Här har MP, SD och FI mycket kvar att bevisa. MP är mest seriösa och visar via sina klimatskattehöjningar att dom i alla fall menar allvar. Men när dom i nästa andetag vill trycka paus i den ekonomiska aktiviteten, dvs stoppa tillväxten, så hamnar dom i ett pedagogiskt problem. Jag förstår vad MP är ute efter, en grön och hållbar tillväxt mätt som något annat än ökning av det traditionella BNP-måttet. Dessvärre är det där en allt för invecklad och svårförklarad diskussion för att den ska passa i en valrörelse. MP kommer att få problem. SD:s "stoppa invandringen så löser sig allt"-retorik genomskådas av dom flesta. Hur FI ska kunna finansiera något av sina förslag vet dom väl knappt själva idag.

Givetvis måste både S och M skärpa sig också. Man kan inte ta sina väljare för givet utan det är hårt arbete ute i samtalet med väljarna som gäller. Dock måste det finnas någon form av nerv, något att hänga upp samtalet på, och där måste vi socialdemokrater lyfta arbetslösheten och välfärdens brister. Vad M ska lyfta vet nog ingen riktigt. Framförallt inte Kent Persson...

*****
 
Bloggat: Peter J, Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar