torsdag 19 juni 2014

Stolt över kamraterna

Foto: panoramio.se
Idag är det dagen efter. Dagen efter att mandatperiodens sista budgetfullmäktige har tagit slut. I två dagar har Helsingborgs kommunfullmäktige stött och blött budgeten inför nästa år. En budget som på många sätt kan vara totalt meningslös i sin nuvarande form. Om inte borgarna vinner valet förstås. Då kommer budgeten som det debatterades om att ligga fast. I annat fall var det i bästa fall en två dagar lång debatt för debattglada som avhölls.

I Region Skåne och i Malmö har man valt att inte lägga någon budget före valet. I Region Skånes fall handlar det förmodligen om att den styrande femklövern har svårt att komma överens. I Malmös fall handlar det om att förutsättningarna för kommunerna kommer att förändras om vi får en socialdemokratiskt ledd regering. Jag kan tycka att det är ett sympatiskt sätt att hantera det. 2015 är en ny mandatperiod med ett nytt fullmäktige. Då är det den församlingen som ska bestämma förutsättningarna. Inte den förra.

Men nu är det som det är och jag kan inte annat än beundra mina partikamrater. Dom har kämpat i två dagar för att driva fram den socialdemokratiska politiken och dom har gjort väl ifrån sig i debatterna. Skillnaden blev stundtals mycket tydlig mellan den liberalkonservativa borgerligheten och en socialdemokrati som tror på medborgaren, demokratin och samhället.

Ett talande exempel på hur den styrande borgerligheten ser på människan var debatten om sommarjobb för alla. Där menade moderaten Christian Orsing att det inte var rimligt att alla ungdomar får sommarjobb eftersom "verkligheten inte ser ut så". Därför måste några ungdomar tidigt lära sig att inte få jobb. Dom ska skolas att bli arbetslösa. Jag behöver inte förklara för er läsare hur extremt konservativ den här tanken är. Men att den så tydligt formuleras av Moderaternas andraman i staden är ovanligt i dessa nymoderata dagar. Det förklarar också varför Moderaterna säger nej, nej, nej till socialdemokratiska förslag om arbete. Det är inte meningen att alla ska ha arbete trots fagert tal från partiledningen om full sysselsättning.

Nu lägger vi på många sätt den här mandatperioden till handlingarna. För min egen del är det snart dags för Almedalen och därefter några veckors semester. Sen är det valrörelse. Som jag ser fram emot det!

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar