![]() |
Foto: http://www.freeimages.com |
Oavsett vem som har rätt så står miljonprogrammet fortfarande där det står. Men nu är det 40-45 år äldre. Likt allt som åldras kommer skavankerna som ett brev på posten och alla som besökt ett miljonprogramsområde kan se att renoveringsbehoven är stora. Här i Helsingborg har vi påbörjat en resa med att renovera upp beståndet i allmännyttan. Det är välbehövligt och ingen har väl egentligen något emot det. Problemet är att dom efterföljande hyreshöjningarna inte kan bäras av alla.
Enligt en artikel i Dagens Industri saknas det 87 miljarder kr dom närmaste fem åren för att klara av renoveringarna i landet. Jag läste en artikel i Dagens Samhälle för en tid sedan som talade om att den totala kostnaden var runt 1 000 miljarder kr för att rusta upp allt som behövs rustas upp. För att få lite perspektiv på den summan så är det nästan en tredjedel av vårt årliga BNP. Om inget görs från statliga håll måste hyresgästerna själva bära dom 87 miljarderna. Med tanke på vilken enorm välfärdsfråga det är tycker jag det är fullt rimligt att staten går in med medel för att renovera våra miljonprogram.
Vi har subventioner för egnahems- och bostadsrättsägare. Såväl ROT-avdraget som ränteavdragen går direkt till dessa grupper. Hyresgästerna får inte del av dom pengarna. Det är orättvist och orättfärdigt. Om vi på allvar ska kunna komma till rätta med det eftersatta renoveringsbehovet i miljonprogrammen så kan vi inte låta redan utsatta hyresgäster bära hela kostnaden själv samtidigt som jag som bor i en nyare bostadsrätt kan få 50 000 kr varje år i renoveringspeng. Här behövs action och politiskt mod.
*****
Hur menar du här Ola? Det är ju inte så att de allmännyttiga och privata hyresvärdarna INTE har avdragsrätt för renovering.... När det gäller ränteavdragen så håller jag med eftersom de bara hamnar hos egnahems- och bostadsrättsägare.
SvaraRaderaHej MO. Du kan läsa mer om hur ROT missgynnar hyresrättsinnehavare här:
Raderahttp://hyrskatten.se/onewebmedia/Balanserade%20ekonomiska%20villkor.pdf
Ola...du svarar inte på frågan. Har hyresvärdar inte avdragsrätt för renoveringar? Att ta fram en partsinlaga från Fastighetsägarna och Hyresgästförningen säger inte mycket. De är som vilket särintresse som helst som vill att staten skall förbättra deras villkor.
RaderaMO..."du kan läsa mer om hur ROT missgynnar hyresrättsinnehavare här". Det är ett gott svar med hänvisning till källa för mitt påstående.
RaderaAtt likställa avdrag för företagare med avdrag för privatpersoner är fel.
Problemet är att både privata fastighetsägare och kommunala bostadsbolag inte har gjort vad som krävs av dem. Dvs att från hyresintäkterna där hyrestagaren även har betalt för nödvändig renovering och underhåll avskilja och periodisera denna intäkt och ha den som buffert för dessa utgifter. Istället har de privata fastighetsägarna delat ut pengarna till aktieägarna och/eller använt dessa för andra investeringar. På liknande sätt har de kommunala bostadsbolagen överfört dessa pengar till kommunen för att täcka övriga kommunala avgifter och andra investeringar som borde betalas gemensamt via kommunalskatten. Det är alltså så att hyrestagarna redan har betalt för det nödvändiga underhållet medan bostadsbolagen använt dessa pengar för annat. Att nu ta betalt för underhåll som redan betalats gränsar till något som kan betecknas som ett kriminellt beteende. Här kan man konstatera att politikerna inte tagit sitt ansvar. Självklart skulle bostadsägarna tvingas periodisera en viss procent av sina hyresintäkter för det nödvändiga underhållet.
SvaraRaderaEn jämförelse är att du har en leasingbil men själv ändå skulle få betala för service och andra underhållsavgifter som redan ingår i leasingkostnaden.
Dessvärre får inte allmännyttiga bostadsbolag fondera medel hur som helst för långsiktigt underhåll. Jag delar uppfattningen om att man borde göra så men lagstiftningen medger det inte.
RaderaNej. men det är ju politikerna i riksdagen som inte har tagit tag i frågan. Svensk bostadspolitik har missköts sen minst 30 år tillbaka och det här "problemet" har varit känt länge.
Radera