tisdag 3 juni 2014

Pinsamt värre för Folkpartiet i Helsingborg

(För dig som inte är intresserad av lokalpolitik i Helsingborg kan du hoppa direkt till tredje stycket.)

Jag lägger just nu den sista handen på vår budget för 2015. I en andningspaus bläddrade jag lite i Helsingborgs Dagblad och får där upp en helt fantastisk helsida angående Folkpartiets lokala valmanifest. Manifestet är en orgie i löften om skolan. Storsatsningar ska göras, massor av förslag ska sjösättas och ingenting är omöjligt. Det är positivt att Folkpartiet vill förbättra skolan men efter åtta år vid makten i både Helsingborg och riket så känns det lite sent påkommet att det nu minsann ska satsas.

För mycket av det som Folkpartiet föreslår har vi socialdemokrater föreslagit under innevarande mandatperiod. Mer pengar och resurser, 30 timmars förskola för barn till arbetslösa och föräldralediga och bättre barnomsorg på obekväm arbetstid är saker som vi har drivit men som FP sagt nej, nej, nej till. Så visst, det är jättekul att FP lovar vitt och brett men motfrågan blir direkt, vad tusan har FP sysslat med under sina åtta år vid makten?

Men konstigheterna stannar inte här. Som jag skrev igår är Folkpartiet notoriska valrörelsepopulister. Man kan räkna med att dom gör något utspel, gärna lite halvsunkigt, för att plocka enkla poänger. Här i Helsingborg föreslår partiet en lokal variant av Lars Leijonborgs gamla valrörelsedänga "Språktestet". Invandrare ska testas i svenska språket och i samhällskunskap. Ett direkt antiliberalt och elitistiskt förslag som tummar på allas lika rätt till medborgarskap. I Danmark har denna typ av tester visat sig vara mycket segregerande och dessutom klarar många danskar inte av testerna. Vad som ska hända med dom svenskfödda personer som inte fixar svenskan och samhällskunskapen i grundskolan kan man ju fundera på.

Mitt i allt detta tråkiga blir det hela dock direkt pinsamt för Folkpartiet. Dom har nämligen lyckats med att få in två språkliga felaktigheter i just det avsnittet som handlar om språktest. Av referatet i Helsingborgs Dagblad från presskonferensen kan man konstatera att det hela blev minst sagt beklämmande för folkpartisterna och att en stackars ombudsman till sist fick rädda situationen genom att ta på sig skulden för felet. Hur det blir med ombudsmannens medborgarskap om Folkpartiet vinner valet framgår inte av artikeln.*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar