tisdag 24 juni 2014

Nu lär det bli fart i pensionsdebatten

Dags att stänga klyftan.
Foto: ikea.com
Dagens största politiska nyhet skulle, om det inte var för att Socialdemokraterna presenterar en nyhet om pensionärsskatten, ha varit att Stefan Löfven drar ifrån Fredrik Reinfeldt i den så kallade förtroendeligan. Att dessutom Gustav Fridolin ligger på andra plats, före Reinfeldt, är i sig en stor grej. Men nu presenterade S som sagt en färdplan för att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten så opinionsmätningarna får stå tillbaka.

En liten bakgrund är att S redan i förra valrörelsen hade ett förslag på att sluta skatteklyftan direkt. Med en satsning på ca 16-17 miljarder kr, den enskilt största i hela valrörelsen, ville vi avskaffa pensionärsskatten. Väljarna ville som alla känner till annorlunda och därmed fick S aldrig förtroendet att leda landet. Orättvisan bestod och med femte jobbskatteavdraget har den dessutom förstärkts. Kraven från pensionärerna har inte precis minskat under årens lopp. Det är en fråga som i princip alltid kommer upp när man pratar med väljare över 65 år.

Planen som presenteras idag är därför bra. Vi börjar med att avskaffa orättvisan för dom med full garantipension. Det ska ske omgående. Detta handlar om ren anständighet och är rätt utifrån fördelningspolitiska och jämställdhetspolitiska hänsyn. Likaså är steg två en fråga om jämställdhet. Skatteklyftan upp till medelinkomsten för kvinnliga pensionärer avskaffas eftersom det är främst kvinnor som har låga pensioner. I ett tredje steg avskaffas klyftan helt. Det sker när vi har uppnått vårt jobbmål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Det här är ett mycket bra och trovärdigt förslag. Det sätter fingret på skillnaden i politik mellan å ena sidan S och å andra sidan borgarna och SD. För det är tack vare att SD stödjer alliansen i stort som den här orättvisan kan bestå. Som frågan om brytpunkten visade i höstas skulle skattesänkningar kunna stoppas om SD hade velat det. Men bakom allt fagert tal från det partiet om att värna pensionärerna visar deras handlande i riksdagen något annat.

Nu ska vi ut och möta pensionärerna med det här förslaget. Alla kommer givetvis inte att nöja sig med det här. Men alternativet är att den orättvisa beskattningen kvarstår. Hur det skulle kunna vara mer attraktivt än rättvis beskattning är obegripligt för mig.

*****
 


4 kommentarer:

 1. Det finns ingen info om kostnaden för steg 1 och steg 2. Med ett budgetunderskott på ca 80 miljarder borde väl detta vara intressant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven kommenterade detta på presskonferensen. Vi finansierar det fullt ut eftersom vi har ett högre skatteuttag än vad borgarna och SD har. Det kommer siffror var så säker.

   Radera
  2. Tänker du på det okontroversiella förslaget att personer med en lön på över 60000kr/månad ska betala något mer i skatt? Känns mest som kaffepengar jämfört med MP som höjer redan vid 40000kr.

   Radera
 2. Slopandet av ungdomsrabatten, borttagen krogsubvention, minskat RUT, förändringar i JSA...du kan va lugn, vi finansierar alltid våra förslag.

  Jag kollade upp kostnaden. Steg 1 och 2 går på fyra miljarder kr.

  SvaraRadera