söndag 1 juni 2014

Män i lustiga byxor kan väl inte vara ett hot mot OSS?!Foto: Telegraph
Under veckan har analyserna avlöst varandra i kövattnet av EU-valet. Feminism och miljö har blandats med fascism och extremhöger. Per T Ohlsson är återigen tillbaka på Sydsvenskans opinionssida vilket är glädjande. Hans första krönika efter ett längre uppehåll lämnar dock en del att önska.


Foto: ww2db.com
Fast egentligen är det inte Ohlsson som lämnar mer att önska utan det rådande politiska debattklimatet. SD:s framgångar i Sverige och andra fascisters framgångar i resten av Europa har mest varit ett konstaterande under den här veckan. Väldigt få skribenter och analytiker verkar dra slutsatsen att det är kapitalismens misslyckande som leder fram till fascismens framväxt. Men så var det under 1920-talet och så ser det ut att vara även denna gång.

Efter goda tider kommer krisen som ett brev på posten och denna följs mer eller mindre oundvikligt av att fascismen börjar växa. Det är också så att fascisterna i regel ses som ett gäng pajasar och tokstollar när dom först börjar dyka upp. Just våra länder och våra institutioner är ju allt för stabila och säkra för att män i lustiga byxor ska kunna utgöra ett verkligt hot. SÄPO menar ju t ex att svenska fascister inte utgör ett särskilt stort hot mot själva demokratin som system. En sådan analys förutsätter dock att ingen annan fascistisk gruppering använder sig av t ex SMR likt Hitler använde sig av SA. Det förutsätter också att man litar på fascisterna i kostym och deras försäkran om att dom minsann respekterar demokratin.


Foto: Guardian
Det vore intressant att kunna stiga in i framtiden och se tillbaka på dom inledande decennierna av 2000-talet. Under första hälften av 1900-talet var det två världskrig som fick Europa att göra upp med rasism och fascism. I alla fall på ett ytligt plan. Den västtyska statsapparaten var översållad av massa gamla nazister och det rörde inte t ex NATO i ryggen. USA fortsatte att ha raslagar in på 1960-talet. För att inte tala om den svenska statens övergrepp på romerna. Men det får vi ta en annan gång. Nu undrar jag bara vad det är som kommer att rensa ut fascismen under 2000-talet? Snacka om skrämmande tiotusenkronorsfråga.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar