fredag 13 juni 2014

Invigningen ett pinsamt kapitel för FP

 
Äntligen! Nordiskt forum har kört igång och Pågatåget från Helsingborg är knökat med folk som är på väg till Hyllie i Malmö. Förväntningarna är enorma. Det är trots allt tjugo år sedan något liknande hände i Norden. Jag kan inte riktigt släppa tanken att det tog 20 år för att samla Norden till en jämställdhetskonferens sedan förra gången men det bidrar givetvis till skyhöga förväntningar på de 4 dagars helspäckade forumet.  Alla är här.

Kvinnor , för det är främst kvinnor som deltar ,har kommit från hela världen för att ta del av det smörgåsbord av föredrag, dansföreställningar, seminarium och utställningar som Nordiskt Forum erbjuder. Katalogen är på över 100 sidor och jag har svårt att välja vad jag ska delta i eftersom det innebär att jag måste välja bort något annat.  Idag har jag lyssnat på Ängelholms kvinnojour som hade ett seminarium med titeln "Nästa gång dödar jag dig". Titeln är lika dramatisk som innehållet var i föredraget.  Våldet mot kvinnor i Sverige idag kostar oss 3 miljarder och de skyddsnät som vi har byggt upp för att fånga upp de som är utsatta, är så komplicerade att orientera sig i att konsekvensen blir att många  ger upp tanken på ett liv för sig själv och sina barn utan våld och stannar kvar i en relation som utsätter dem för stora risker.
Något nedstämd lämnade jag seminariet och gick vidare till arenan för att lyssna på nästa gäng under rubriken;  "Våld, vad är orsakerna och vad är effekterna och ur stoppar vi dem?"  Otroligt upplyftande! Ämnet i sig är givetvis ingen stämningshöjare men att få höra Jackson Katz, är en vitamininjektion som jag innerligt önskar att det klientel som brukar hålla till på arenan får i sig. Budskapet är att våld mot kvinnor är en mansfråga och menar vi allvar med att få stopp på våldet som män utsätter kvinnor för är det männen vi ska fokusera på. 

På det stora hela har det varit en fantastisk dag där en av höjdpunkterna var att träffa Margot Wallström och höra om hennes tid som FN:s särskilda sändebud i Kongo.  Det enda som jag ångrar att jag ringade in i programmet var invigningen och Maria Arnholms tal. Maria hade inte läst på utan kom av sig ett par gånger , vilket så klart även händer den bästa men hennes överslätningar var inget annat än pinsamt. Så långt jag kunde se satt åhörare och ruskade olustigt på sig och ja(!), det är helt ok och känna sig olustig när vår jämställdhetsminister under ett tal om jämställdhet på en jämställdhetskonferens är så beroende av sitt manus så när hon tappar tråden är hon helt oförmögen att improvisera övertygande. Det är dags att byta regering.
Åsa Holmqvist

*****

4 kommentarer:

  1. Det är männens uppgift att utföra samhällets farliga jobb,
    och därför är mer än 90 procent av alla som dör på jobbet män.

    En av de mest utsatta grupperna i samhället är de som inte har en egen bostad.
    75 procent är män.

    Det är mer än dubbelt så många män som kvinnor som tar sitt liv i Sverige.

    Det är nästan dubbelt så många kvinnor som män som tar ut en examen
    från universitet och högskolor.

    Mer än 90 procent av all enskild vårdnad tillfaller modern.

    Män lever drygt 4 år kortare än kvinnor.

    Varje år läggs det 30 miljarder kronor mer på kvinnors sjukskrivningar
    än på männens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är därför det heter "jämställdhet" och inte "barafrågorförkvinnor". Lyssna på min podd så ger jag bland annat ett av dom exempel som du gör när det gäller socialtjänstfrågor. Sen är kvinnan betydligt mer diskriminerad i samhället än vad män är. Inkomstfördelning, våld i relationer, maktpositioner. Allt frågor där män har stora fördelar.

      Radera
  2. Jag har avvikande fakta om våld...

    Låt oss titta vad BRÅ säger om våld och hot i nära relationer:

    Totalt uppger 6,8 procent av befolkningen att de utsattes för brott i en nära relation under 2012. Andelen kvinnor som utsattes för brott i en nära relation under 2012 var i princip jämnstor med andelen utsatta män (7,0 procent av kvinnorna och 6,7 procent av männen). Även när man studerar psykiskt våld och fysiskt våld separat visar sig utsattheten vara jämnt fördelad mellan könen; 6,8 procent av kvinnorna och 6,2 procent av männen utsattes för psykiskt våld, medan 2,2 procent av kvinnorna och 2,0 procent av männen utsattes för fysiskt våld. De två vanligaste brottstyperna är systematiska kränkningar och försök att inskränka friheten. En del utsätts för både fysiskt och psykiskt våld inom relationen. Av dem som utsattes för fysiskt våld under 2012 blev närmare 85 procent även utsatta för psykiskt våld, medan knappt 28 procent av dem som utsattes för psykiskt våld även blev utsatta för fysiskt våld.

    Det finns alltså ingen skillnad mellan män och kvinnor vad det gäller utsatthet för våld, kränkningar och hot i nära relationer enligt Brås:s rapport.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte bara kvanititet utan även karaktär. 85 % av dom som misshandlar kvinnor är män. http://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/kvinnomisshandel.html

      Det är mäns våld mot kvinnor som är av betydelse utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Där ligger en maktdimension i detta. Däri ligger en skillnad.

      Radera