måndag 2 juni 2014

Hur avgörande var gårdagens intervju?

En bild som inte är så bra för Reinfeldt.
Foto: svt.se
Gårdagens intervju i Agenda med moderatledaren Fredrik Reinfeldt var på många sätt klargörande. Den visade på Moderaternas trötthet och idélöshet, den visade på Reinfeldts personliga trötthet och den visade att alliansen i nuläget siktar in sig på det som kallas asymmetrisk demobilisering. Genom att inte prata om sin egen politik, genom att bara spela på regeringsfrågan och genom att försöka få valet att handla om trovädighet, personlighet och ansvar vill borgarna avpolitisera debatten.

Reinfeldt erkänner själv under intervjun att han inte har några egentliga idéer. Det förbereds några reformer som i sig inte skiljer sig nämnvärt från förslag som t ex S redan har lagt. Men att tro att det ska räcka för att väljarna ska känna framtidstro och förändringsvindar är att bedra sig själv. Väljarna är allt för kloka för att gå på en sådan vals. Att efter en vårbudget och ungefär 100 dagar innan ett val inte kunna presentera en enda större idé är att blotta halsen på allvar. Framförallt i ljuset av att EU-valet gick som det gick och att Miljöpartiet sprutat ur sig förslag i helgen. Hur realistiska och väl genomtänkta dom förslagen är kan man diskutera men MP visar i alla fall att visioner inte alls är speciellt svåra att ha.

Alliansens strategi är riskabel. När Stefan Löfven i princip är ikapp Reinfeldt i fråga om förtroende och när Annie Lööf har lägre förtroende än Jimmie Åkesson så är det inte speciellt troligt att alliansen kan promenera hem förtroendematchen. Snarare är det så att Reinfeldt blir sänkt varje gång han visar sig med Lööf och för att alliansen ska kunna manifestera någon form av gemenskap måste Reinfeldt hänga en hel del med dom andra partiledarna.

Jag har även svårt att se att FP kan sitta still i båten. Det partiet har en närmast manisk förmåga att bli valrörelsepopulister och om inte siffrorna vänder uppåt snart lär något mer eller mindre kontroversiellt FP-förslag komma som ett brev på posten. Att KD och C nöjer sig med att lita till moderata stödröster, som i dagsläget inte finns i några stora mängder, är inte heller speciellt troligt.

Vi kan under alla omständigheter konstatera att gårdagens intervju i Agenda mycket väl kan ha avgjort både valet och alliansens framtid. Det är snart 100 dagar kvar tills vi vet svaret på i alla fall den första frågan.

*****

Bloggat: Ulf Bjereld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar