tisdag 10 juni 2014

Fel hade jag

Foto: jade.se
Twitter är ett bra ställe. I kölvattnet av gårdagens debatt mellan Ylva Johansson och Elisabeth Svantesson så hamnade jag i en diskussion angående FAS 3 och sysselsättningsgraden i AKU. Jag var övertygad om att den som ingår i FAS 3 räknades som sysselsatt i SCB:s statistik. Det grundade jag bland annat på den här och den här texten. Den andra texten som kommer från bloggen Viharräknatpådethär.se säger t ex:

"Definitionen av en sysselsatt person kan enkelt beskrivas som de personer som jobbat minst en timme under en vald vecka samt de som är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som Fas 3."

Men efter många om och men så mailade jag SCB. Då fick jag följande mail:


Hej Ola,

Det korta svaret är att personer i ”Fas 3” inte ingår bland de sysselsatta i AKU genom sitt deltagande där, eftersom de inte erhåller lön från arbetsgivaren.

Här kommer ett lite längre svar för att tydliggöra varför man klassificerar som man gör:

Arbetskraftsundersökningen delar som du säkert vet in befolkningen i tre grupper; Sysselsatta, Arbetslösa och Ej i arbetskraften. Sysselsatta är de som under referensveckan arbetat för lön eller är frånvarande från ett arbete. Arbetslösa är de som inte är sysselsatta och som sökt ett arbete de senaste fyra veckorna och som kan ta ett arbete inom två veckor. Övriga klassificeras som Ej i arbetskraften.

 Vad gäller personer som går i arbetsmarknadspolitiska program är det så att vissa av dem klassificeras som sysselsatta. Det är i de fall då personen får ersättning (lön) från arbetsgivaren.

Detta gäller följande program:

Program och aktiviteter som betraktas som ARBETE            Ersättning

Anställning med lönebidrag                                                             Lön

Anställningsstöd                                                                                   Lön

Instegsjobb                                                                                            Lön

Nystartsjobb                                                                                          Lön

Offentligt skyddat arbete (OSA)                                                    Lön

Samhall                                                                                                    Lön

Start av näringsverksamhet (Starta eget-bidrag)                    Aktivitetsstöd

Särskilt nystartsjobb                                                                           Lön

Trygghetsanställning                                                                          Lön

Utvecklingsanställning                                                                       Lön

Övriga arbetsmarknadspolitiska program leder inte till en klassificering som sysselsatt utan deltagarna där kan vara antingen arbetslösa eller ej i arbetskraften beroende på om de sökt arbete de senaste fyra veckorna och om de kan ta arbete inom två veckor. Oavsett om de hamnar i gruppen Arbetslösa eller Ej i arbetskraften räknas deltagandet i programmet som studier.

Det centrala för klassificeringen är alltså inte vad ett program innehåller, utan utgångspunkten är hela tiden att man ska klassificera personer i de tre grupperna sysselsatta, arbetslösa och ej i arbetskraften. Det sätt som är valt för att operationalisera sysselsatt är att titta på om personen utfört betalt arbete under en vecka eller är frånvarande från ett sådant arbete. Betalningen ska komma från arbetsgivaren för att det ska räknas som lön. I fallet med Fas3 kommer ersättningen inte från arbetsgivaren, och därför klassificeras personen inte som sysselsatt trots att personen utför " arbetsnära " uppgifter.

Jag hoppas att detta är svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Anna

Frågan är då om FAS 3 räknas som arbetslösa? Svaret blir att det beror på. Söker man jobb är man arbetslös. Annars är man det inte och står utanför arbetskraften (kortfattat). Om detta finns det mycket att säga men det ska jag inte göra nu. Jag konstaterar istället glatt att man lär sig något nytt varje dag och att det här är ytterligare ett skäl till att skrota FAS 3. Nån ordning får det ju faktiskt vara.

*****

4 kommentarer:

 1. Enligt Dagens Arena kommer s att behålla delar av Fas 3.
  http://www.dagensarena.se/innehall/ingen-skrotning-s-behaller-delar-av-fas-3/

  SvaraRadera
 2. Det stämmer inte: http://www.etc.se/inrikes/det-ska-vara-riktiga-jobb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, en partimegafonstidning som ETC känns inte som något jag litar på.

   Hursomhelst har jag enormt svårt och förstå att S satsar på Ylva Johansson för en så viktig post. Allmänt otrevlig med översittarattityd och dessutom var hon pådrivare tillsammans med M att införa de extrema avrapporteringsreglerna för arbetslösa som infördes 1/9 förra året.

   Radera
  2. Men det är inte ETC utan Magdalena Andersson som uttalar sig. Och henne litar jag på.

   Ylva är en mycket skicklig och kunnig politiker. Hon har ministererfarenhet och är värdefull för partiet. Angående aktivitetsrapporterna som sådana håller jag med dig. Dom borde inte ha införts.

   Radera