måndag 23 juni 2014

Ett tafatt försök av en pressad regering

Foto: blogg.avanza.se
Regeringen är pressad. Det märks allt som oftast och Moderaternas katastrofval i EU-valet har knappast gjort saken bättre. Jag tror att det är i ljuset av den vetskapen som man ska se dagens utspel om bostadsinbrott. Regeringen vill skärpa lagstiftningen kring bostadsinbrott. En ny brottsrubricering ska införas och straffen ska skärpas. Men som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skriver på Twitter så är det lite vårt att följa regeringens tankegångar.

För vad tjänar en straffskärpning till när personuppklaringsgraden är fem procent? Högre straff lär inte avskräcka någon eftersom risken är mycket låg att åka fast. Om regeringen menade allvar med att försöka stoppa bostadsinbrotten så skulle mer resurser ha satsats på det förebyggande arbetet. Även underrättelsearbetet skulle behöva förstärkas. Man skulle också i sann borgarregeringsanda kunna införa ett säkerhetsavdrag för den som vill skaffa larm, säkerhetsfönster och övervakningskameror hemma. Men icke.

Det är därför jag landar i att det hela mer handlar om ett försök att locka tillbaka flyktiga väljare än att verkligen ta tag i problemet med bostadsinbrott. Dom konservativa väljare som har gått från M till SD värderar nämligen brott och straff mycket högt på den politiska dagordningen. Då är en symbolisk straffskärpning alltid något en borgerlig regering kan slänga in.

*****

1 kommentar:

  1. Så länge man inte utlovar nya skatteprivilegier för det prioriterade bostadsägarklientelet får man vara nöjd. Det är nästan osmakligt hur både M och S fiskar efter dessa röster med olika vallöften när vi har ett budgetunderskott på 80 miljarder.

    SvaraRadera