lördag 7 juni 2014

Det fläktar på från vänster

Vänstervinden tilltar. Frågan är hur man tar tillvara på den.
Foto: wikipedia.org
Igår var jag hos mina föräldrar och grillade. Eftersom jag än så länge inte äger någon bil fick jag och min sambo ta tåget. Man kan lugnt konstatera att det inte var den bästa helgen att välja detta färdmedel. Inte bara här i Skåne utan i stora delar av landet råder det mer eller mindre tågkaos just nu. Anledningarna är nästan lika många som förseningarna. Kontentan blir ändå att vi har ett järnvägssystem i förfall och att något måste göras snart för att inte det hela ska haverera fullständigt.

I ljuset av detta är det intressant att läsa en av debattartiklarna i dagens DN. En överväldigande majoritet av svenska folket, 70 procent, vill återförstatliga järnvägen. När Håkan Juholt lyfte frågan på vår extrakongress 2011 var där många som ryggade tillbaka. Hur kunde han säga något sådant? Men det visar sig, precis som med frågan om vinster i välfärden, att svenska folket var betydligt mer radikala och modiga än vad en stor del av våra politiska partier är. Jag kan inte annat än glädjas åt att vi skånska socialdemokrat vill återreglera järnvägen och att vi drev på partiet i frågan om vinstuttag i välfärden.

Givetvis ska opinionsmätningar tas med en nypa salt och som författarna konstaterar i frågan om marknadshyror så är okunskapen relativt utbredd i många frågor. Men det man kan sluta sig till verkar ändå vara att när medborgarna har en mer självupplevd känsla av att något inte står rätt till så är man också mer benägen att ha en åsikt. Marknadshyror är en komplex fråga och därför vet många inte riktigt vilket ben dom ska stå på. Om medicinen finns på apoteket eller om tågen går i tid kan var och en själv se och uppleva. Därför har folk också en betydligt med bestämd åsikt. Att det därför också blåser vänstervindar i den politiska debatten är inte så konstigt. Frågan är då om man ska söka sig in i stiltje eller om man ska bygga vindsnurror och ta vara på energin.

*****

1 kommentar:

  1. Om man studerar de positiva debattörer som synts och hörts ang marknadshyror så är den absoluta majoriteten själva boende i... bostadsrätter och egna hem.

    SvaraRadera