torsdag 26 juni 2014

Dags att städa i Rådhuset?

Foto: Vaggeryd.se
En gång om året brukar dom borgerliga politikerna ge sig ut i Helsingborg för att plocka skräp. Något år är det på Gröningen det ska fixas. I år var det Bruces skog som skulle städas. Allt under jippoartade former som kan ge lite media och där det glada budskapet om en ren stad kan trummas ut. Visst är det bra att politiker ger sig ut med plasthandskar, tänger och soppåsar i högsta hugg för att göra rent. Problemet med skräp är bara att det har en dålig ovana att komma tillbaka. Till skillnad från ideellt städande politiker.

För mig som bor på Söder här i Helsingborg är dagens rubrik i Helsingborgs Dagblad inte något förvånande. Rubriken konstaterar kort och gott att "Kommunen kan inte hålla rent". Nedskräpningen här på Söder är enorm och det går inte bara att skylla på att folk skulle vara mindre renliga i vår stadsdel. Det handlar också om vilka resurser som läggs och vilken attityd som finns i staden.

Eftersom jag tidigare bodde på Brommagatan på Tågaborg vet jag att nedskräpning och allmänt lortande inte bara är ett fenomen i socioekonomiskt svagare områden. På Tågaborg fick man stundtals åka slalom mellan hundbajshögarna och i kvarteren kring Brommagatan kunde det se riktigt jäkligt ut från tid till annan. Framförallt på helgerna när städningen uppenbarligen inte fungerade som den skulle.

Frågan om renhållningen är inte enkelt. Fastighetsägarna har ett stort ansvar på marken framför sina hus och det räcker med att ett par fastighetsägare missköter sig så blir det problem. Men det är framförallt en politisk fråga och på platser som Gröningen eller våra torg är det inget snack om vem som bär ansvaret. Genom att upphandla och därmed minska flexibiliteten (genom att göra den dyrare och mer komplicerad) så blir kvalitén lidande. Efter att Entek såldes ut av borgarna råder det nära på samstämmighet att det har blivit sämre.

Vi socialdemokrater ville avsätta ytterligare tre miljoner kr till städningen i staden i vårt budgetalternativ. Nu föll vår budget men om vi vinner valet är det den som kommer att gälla. Man kan förbättra städningen i Helsingborg. Men då måste det göras aktiva val och prioriteringar. Det är nämligen det politik handlar om. Inte att springa runt med griptång på Gröningen en söndag om året.

*****


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar