söndag 4 maj 2014

Time for panic?!

C och KD börjar dra sig mot utgången.
Foto: wikipedia.org
Idag presenterar Sifo en mätning tillsammans med SVT inför EU-valet. I den åker både C, KD och PP ut. SD ser ut att missa chansen att komma in och MP är tokstora. Om vanliga opinionsmätningar är osäkra så är en mätning inför EU-valet ännu mer osäker. Detta eftersom valdeltagandet är så lågt. Men det bådar ändå gott inför fortsättningen.

Det skulle skaka om den inrikespolitiska scenen rejält om både KD och C åker ur EU-parlamentet. Om inte heller SD kommer in vore det en ännu större sensation. Vi socialdemokrater har varit ute i några veckor och kampanjat för EU-valet och valrörelsen har satt igång på riktigt nu. En sak har nästan alla jag har pratat med varit helt överens om. SD kommer in i EU-parlamentet och SD gör ett bra val. Om dagens mätning ger en indikation åt varthän det barkar så är det en oerhört intressant utveckling och det kommer givetvis få återverkningar i den allmänna debatten.

KD och C har redan en loserstämpel på sig. Två partier som knappt klarar sig över fyraprocentsspärren på en hel mandatperiod har inte speciellt mycket i politiken att göra kan jag tycka. Om svenska folket delar ut domen att inget av partierna har i EU att göra så kan man fundera på vad dom har i riksdagen att göra. Om det har varit nervöst i KD och C fram tills igår så lär det råda full panik i deras kanslier från idag och framåt.

*****

2 kommentarer:

  1. En intressant detalj i mätningen är att både SD och V som är EU-motståndare får betydligt lägre opinionssiffror än vad man har annars. Kanske har väljarna dragit slutsatsen att om man är emot EU bör man inte heller få sitta i parlamentet utan att göra någon nytta.

    SvaraRadera