onsdag 7 maj 2014

Reinfeldts attityd till politiken räcker för att byta regering

Som socialdemokrat har man alltid blicken fäst strax bortom horisonten.
Foto: https://www.karlskrona.se
Sitter och lyssnar på partiledardebatten i Riksdagen. EU kommer tack och lov upp på bordet och debatten är än så länge relativt het. Damberg gjorde nyligen ett utmärkt inledningsanförande.

Vad man redan kan konstatera är att Reinfeldt är nöjd med tingens ordning i Sverige. Det vanligaste argumentet han har emot alla former av kritik är att det ser sämre ut i andra länder. Hade våra mor- och farföräldrar resonerat likadant hade vi aldrig fått uppleva det enorma uppsvinget i Sverige under 50- och 60-talet. För Sverige klarade ju sig bra relativt övriga Europa i slutet av 40- och början av 50-talet. Så varför försöka göra det ännu bättre?

För mig som progressiv socialdemokrat duger det aldrig att säga att jag är nöjd och att saker därför inte hela tiden kan bli bättre. Jag, och hela det socialdemokratiska partiet, lever enligt Ernst Wigforss vision om "provisoriska utopier. Det måste vara politikens eviga uppgift att flytta fram gränserna för vad som är möjligt och för hur bra vårt samhälle kan bli. Utan en vision om framtiden som pekar ut riktningen så reduceras politiken till ett förvaltarskap. Ett förvaltarskap som i Sverige personifieras av Fredrik Reinfeldt. Bara hans själva attityd är tillräckligt för att byta regering i det här landet. Sen finns där en massa sakargument också.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar