söndag 11 maj 2014

Moderater i fosterställning

Idag hålls det en folkomröstning i östra Ukraina. Omröstningen är inte legitim och kan väl snarast betecknas som en fars. Resultatet är med all säkerhet klart redan innan omröstningen har börjat. Hur Ryssland kommer att agera efter att resultatet med vidhängande självständighetskrav blir känt kan man bara spekulera i. Att det troligen är helt åt skogen är väl det enda man kan vara något så när säkert på.

Ryssland har under hela Ukrainakrisen drivit på för att ryska minoriteter på Krim och i östra Ukraina ska få självständighet eller ska anslutas till Ryssland. Detta har fördömts med all rätta. Men i skuggan av Ukrainakrisen börjar ett annat land röra på sig. Jag talar om Ungern.

Den ungerske premiärministern Viktor Orban kräver nu i helgen att ungrare utanför Ungerns gränser ska ges autonomi. Vad detta i praktiken innebär mer än att ge dessa ungrare medborgarskap i Ungern återstår att se. Men logiken påminner om den Putin använder och frågan är vilken kraft som står bakom Orbans ord. Om nu Putin kan göra som han vill kan väl Orban göra det också verkar det som. Ungern är ju dessutom ett EU-land och medlem av Nato.

En fråga blir då givetvis vad Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt ska säga. Att fördöma Putin är lätt. Den ryska björnen är perfekt att hota med. En bipolär värld där "vi" är goda och "dom" är onda passar som handen i handsken för den moderata säkerhetsdoktrinen. Därför är det också knäpptyst från Moderaterna kring Ungernfrågan. För Orbans parti, Fidesz, tillhör den konservativa partigruppen EPP i EU-parlamentet och är ett systerparti till M.

Att fördöma Putin och dagens folkomröstning i östra Ukraina är en självklarhet. Lika självklart borde det vara att fördöma Orban och hans politik och retorik i Ungern. Men när spelplanen inte stämmer överens med Bildt världsbild präglad av ryska ubåtar i Hårsfjärden och goda oljeföretag i Sudan då är det bäst att tiga stilla och likt Johan Glans i föreställningen "World tour of Skåne" lägga sig i fosterställning och hoppas att ingen ska märka något.

Det är pinsamt för Moderaterna och det är pinsamt för Sverige.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar