tisdag 6 maj 2014

Anders Borg kan vara lugn

Arbetsförmedlingen är i ett "allvarligt läge" och personalen känner uppgivenhet och har gett upp. Det är slutsatsen av en konsultrapport som Arbetsförmedlingen själv har beställt. Den nye generaldirektören Mikael Sjöberg har en del att bita i helt enkelt. Frågan som måste ställas är givetvis hur det kunde bli såhär?

En sak är tydlig. Regeringen har något slags inbyggt förakt mot hela Arbetsförmedlingens väsen. I valet 2006 var en av utanförskapets nidbilder den så kallade "AMS-politiken". Allt som hade med dåvarande AMS att göra var dåligt och fel. Förmedlingen var dålig, arbetsmarknadsåtgärderna var dåliga, offentlig drift var dåligt, resultaten var dåliga och till och med själva ordet Arbetsmarknadsstyrelsen var dåligt. Allt skulle bort och barnet kastades därmed ut med badvattnet. Att vuxenutbildningen och Komvux fick sig en rejäl känga på samma gång förstärker bara bilden av en politisk ståndpunkt där var och en får klara sig själv i arbetslöshetens öken.

Vi betalar idag ett högt pris för den här politiken. Arbetslösheten har bitit sig fast på en historiskt hög nivå och det lilla som görs från politiskt håll är enligt oberoende källor närmst utan effekt. Istället för aktiva åtgärder för att göra folk mer anställningsbara genomför regeringen skattesänkningar som slår vitt och brett i allmänhet och mot välfärden i synnerhet.

En sak kan man lugnt konstatera. Anders Borg behöver inte ligga vaken om nätterna och oroa sig för att arbetslösheten ska sjunka för snabbt. Det gör den inte när man monterat ner förutsättningarna för att så ska kunna ske. En borgerlig win-win helt enkelt.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar