fredag 11 april 2014

Vem i hela regeringen kan man lita på?

Vad hände nu?
Foto: SVT
Peter Johansson, Röda Berget ni vet, berättar idag på sin blogg om Annie Lööfs senaste politiska krumbukter. Ett av förslagen som Anders Borg presenterade i onsdags är så dåligt beredda att Lööf känner sig tvingad att utreda om förslaget kan genomföras. I korthet handlar det om en förändring i beskattningen när man gruppregistrerar moms vilket drabbar framförallt små lokala banker medan storbankerna klarar sig undan skattehöjningar. Förslaget slår rakt mot det som Lööf säger sig värna när hon snackar om sin "närodlade politik".

Hela det här sättet att agera är mycket anmärkningsvärt. Vi minns alla Anders Borg och studiemedlen. Då menade Borg att det rörde sig om ett förslag som han ville stämma av med opinionen. När studenterna gick i taket ändrade han sig på ett par timmar och drog tillbaka det hela. Redan det förfaringssättet var anmärkningsvärt. Att skicka upp testballonger via presskonferenser är inte riktigt sättet som en finansminister ska agera på. Blöta fingrar i luften gör sig bättre på andra sätt om man nu överhuvudtaget ska syssla med sådant.

Det som Lööf gör, att hon i grund och botten återremitterar en del av vårpropositionen, är väl i det närmaste unikt. Att ett förslag är så dåligt berett i regeringskansliet att näringsministern inte vågar ta ansvar för förslaget är allvarligt. Det visar på en djup spricka mellan Centerpartiet och Moderaterna. En spricka som dom givetvis aldrig kommer att erkänna men som innebär att man numera inte kan lita på någonting som regeringen säger i fråga om förändringar i skattefrågor.

Jag ska med intresse följa den här dragkampen mellan Annie Lööf och Anders Borg. Förlorar Lööf är det en ytterligare spik i hennes partiledarkista och i Centerpartiets politik. Förlorar Borg har vi en finansminister som inte ens kan få igenom sin budget i regeringen.

***** 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar