torsdag 17 april 2014

Tigrar, bananer och Sverige

 
97 miljarder kr. Det är vad Nuon i grund och botten handlar om. Vad visste Reinfeldt och Borg? Talar dom sanning eller är det Maud Olofssons utsagor från 2013 som är det riktiga? Frågan är om vi någonsin får veta. Det verkar inte bättre än att regeringen satt i system att inte dokumentera avgörande delar av sitt arbete. Hur man än vänder och vrider på det hela så har inte regeringskansliet fungerat som det ska. Eller så har det fungerat fläckfritt men Reinfeldt och Borg far med osanning. Slutsatsen är klar. Skandal är det enda ordet som passar.

För en duo som har byggt hela sitt varumärke på ekonomisk trovärdighet är Nuonhärvan ett dråpslag. 97 miljarder kr hade räckt för att täcka underskottet i statens budget i år. Och till tio miljarder kr i järnvägsinvesteringar. Det är nästan en femtedel av hela infrastrukturplanen. Det är tre fasta förbindelser över Öresund. Så här kan man hålla på ett bra tag. Summorna är svindlande och om det stämmer att Reinfeldt och Borg fått kännedom om detta först när det blev offentligt så är det helt otroligt. Man måste då också ställa följdfrågan vad mer för storaffärer som inte Reinfeldt och Borg känner till.

För något år sedan kallades Sverige för en tigerekonomi och Borg ansågs ha närmast magiska krafter. Jag skrattade åt det då men idag är frågan om det inte är sant. För ett kännetecken för tigerekonomierna i Asien var förutom hög tillväxt även suspekta företagsförsäljningar, enorm överföring av offentlig egendom till privata händer och finansministrar som likt trollkarlar fick problem att försvinna spårlöst ut i evigheten. För övrigt är ett annat smeknamn på länder där den här typen av händelser inträffar bananrepubliker.

*****
 
Bloggat: Peter J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar