måndag 28 april 2014

Meningslöst taktiksnack

Jag såg inte gårdagens Agendadebatt och som vanligt gör det inte så mycket utifrån ett bloggperspektiv. Där finns gott om andra som redan skrivit om debatten så att även jag skulle göra det känns ganska menlöst. Istället tar jag fasta på en ledare i Dagens Industri signerad PM Nilsson.

Nilsson skriver om det politiska spelet i form av en framtida regeringsbildning. Tesen är att inget block kommer att få egen majoritet och att detta beror på SD:s storlek. Nilssons analys landar därför i att övriga partier mer eller mindre bör lägga ner sina motsättningar och bilda regering. Hur spelar inte så stor roll för i den nilssonska världen är alla i princip helt överens om allting ändå. Att regeringen har sänkt skatten med 130 miljarder, att sjukvården krisar i stora delar av landet, att skolresultaten åker genom OECD-golvet, att arbetslösheten är historiskt hög och att dom offentliga finanserna körs med 87 miljarder kr i underskott i år är inget som Nilsson tar notis om.

Det här är ett praktexempel på hur många borgerliga ledarsidor och även borgarna själva kommer att agera framöver. Läget är nu rent sakpolitiskt så dåligt för alliansen att det är taktiskt sett klokare för dom att försöka prata om något annat än att prata om politiken. Syftet är självklart. Utmaningen ligger i att inte falla in i det helt meningslösa spekulerandet.

*****


1 kommentar:

  1. Jag ser ledaren huvudsakligen som en uppmaning till allianspartierna att lägga konflikterna med socialdemokratin åt sidan och vara beredda att ingå i en S-ledd regering. Sådana förslag tycker jag att vi ska välkomna.

    SvaraRadera