tisdag 29 april 2014

För fotbollen

Fotboll ska vara en folkfest!
Foto: sydsvenskan.se
Idag har en lite udda kvartett inne en debattartikel i både Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Det är dom båda presidierna i Malmö respektive Helsingborgs kommunstyrelser som tillsammans skriver inför dom två derbymatcherna mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Kontentan i artiklarna är att samling nu krävs mellan alla berörda parter för att vi återigen ska kunna gå på fotboll utan risk för att hat och våld tar över tillställningarna.

Det är så oerhört viktigt att alla vi som älskar fotboll och som brinner för våra lag sänder signalen till dom som inte vill ställa upp på spelreglerna som gäller. Att markera mot dom som vill förvandla våra folkfester till slagfält är helt avgörande. Likaså måste vi politiker ta vårt ansvar och se till att skapa rätt förutsättningar genom en lagstiftning som biter på problemen. Där menar jag att det finns oerhört mycket kvar att göra.

*****

2 kommentarer:

 1. Jag förstår inte att du håller på och tar fotbollens ansvariga och dess huliganpublik i försvar. Med dagens situation är svensk fotboll en samhällelig skamfläck och förlustaffär med tanke på de massiva polisinsatser som krävs. Det är bara och konstatera att klubbarna inte tar sitt ansvar för att rensa ut rötäggen. Detta tydliggjordes i cupsemifinalen där HIF-huliganer hotade en 11-årig bollkalle och MFF-huliganer kallade två HIF-spelare för mördare.

  Alla någorlunda normala personer ser till att hålla sig långt ifrån fotbollsarenorna när de värsta huliganklubbarna AIK, Djurgården, MFF, HIF, Göteborg och Hammarby spelar matcher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar inga huliganer i försvar. Att ensidigt anklaga fotbollen för problemen är inte konstruktivt och snarast populistiskt. Läs debattartiklarna och notera hur tydligt undertecknarna tar avstånd ifrån hat, hot och våld. En uppfattning som har helt delar.

   Dessutom har du fel i fråga om att fotbollen är en förlustaffär. Skatteintäkterna från fotbollen överstiger poliskostnaderna. Och då har vi inte ens räknat med alla sociala, kulturella och folkhälsomässiga värden som fotbollen genererar.

   Radera