lördag 26 april 2014

Det sjukaste hände idag när jag knacka dörr

Foto: http://www.clasohlson.com
Idag var jag och ett antal kamrater ute och knackade dörr. Som alltid blir det många intressanta och givande samtal när man använder sig av denna kampanjmetod. Även om inte alla vill snacka med oss så är det ingen som är otrevlig och dom allra flesta som öppnar dörren är mycket positiva. Det ger helt enkelt massor av energi!

Just idag inträffa en lite annorlunda sak. Jag och min kamrat knackade på en dörr och en man som pratade arabiska öppnade dörren. Som tur var pratar min kamrat arabiska och samtalet tog fart direkt. Jag uppfattade enstaka ord och förstod att mannen gillade Socialdemokraterna och att han inte gillade Sverigedemokraterna. Rätt som det var gick mannen in i lägenheten och kom tillbaka med en yxa i handen. Min kamrat skrattade och samtalet fortgick i glad ton trots att mannen i dörren stod med en yxa i näven. Eftersom det var så god stämning förstod jag att det inte var några problem och efter ytterligare en stund så avslutades samtalet och vi gick vidare.

Givetvis frågade jag vad det hela handlade om och då visade det sig att mannen i dörren hade varit en, som han själv uttryckte det, "stor militär ledare" i ett flyktingläger i Libanon. Han var känd i hela området och han hade hämtat yxan i samband med att valet hade kommit på tal. Han sa att om inte alla han kände gick och röstade så skulle han minsann jaga dom till vallokalerna med sin yxa. Min kamrat hade då förklarat för honom att så får man absolut inte göra och att i Sverige får alla själv bestämma om och på vem dom vill rösta. Mannen hade förstått detta och hade då sagt något mindre positivt om Sverigedemokraterna och att yxan minsann kunde komma väl till pass i andra sammanhang också. Återigen uppmanade min kamrat mannen att lugna ner sig och tänka på att det här är demokratin Sverige inte inbördeskrigets Libanon.

Det här var en av dom knäppaste incidenter jag har varit med om hittills under alla gånger som jag har knackat dörr. Givetvis blir man, minst sagt, lite förvånad när nån går och hämtar en yxa mitt under samtalet. Lika självklart blir man orolig när det finns människor som tänker sådana tankar som den här mannen gjorde. Samtidigt känns det så oerhört viktigt att vi faktiskt hade det här samtalet med honom och visade på att vi som demokratisk rörelse inte accepterar våld eller hot om våld. Som säkerhetsansvarig för S i Rådhuset känner jag också att mitt uppdrag verkligen är på allvar. Det finns alltid ett underliggande och ibland oerhört påtagligt hot om våld i politiken. Något som vi aldrig kan acceptera och måste göra allt vi kan för att motarbeta.

*****
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar