tisdag 8 april 2014

Det här börjar bli pinsamt

Den här går varm hos Moderaterna just nu
Foto: wikipedia.org
Den moderata leken "följa S" är numera en allmänt känd charad. Att ta död på alla former av konflikter är melodin. Taktiken är hämtad från högerkompisarna i Tyskland. Där sysslade CDU med något som enligt tyska statsvetare kallas "asymmetrisk demobilisering". Det innebär att all sakpolitik ska läggas åt sidan och valet ska handla om regeringsalternativen i form av personer. Merkel mot Steinbrück i Tyskland eller som i Sverige, Reinfeldt mot Löfven.

Här i Helsingborg försöker sig Moderaterna nu på något liknande. Vi socialdemokrater har under hela mandatperioden satsat på jobben. Vi började med tio miljoner kr i början av mandatperioden för att anställa unga i den kommunala verksamheten. Förra året växlade vi upp och föreslog hela 30 miljoner kr direkt till att motverka ungdomsarbetslösheten. Vi har ett tydligt förslag som vi har kallat "1 per 100" där vi velat att det ska anställas en ung per hundra anställda i kommunens förvaltningar och bolag. Detta kopierade M genom en satsning som dom kallade "150 jobb". Och idag kan vi läsa i HD att dom tänker satsa tio miljoner kr på att anställa unga i stadens förvaltningar.

Det börjar bli riktigt pinsamt att vara moderat politiker just nu. Den egna politiken med skattesänkningar som allenagörande frälsare har kommit till vägs ände i folkopinionen. Så för att försöka rädda vad som räddas kan är det nu kopiering av S-politiken i stor skala som gäller. Sådant som M har argumenterat emot hela mandatperioden med stor frenesi är helt plötsligt deras egna åsikter. Det blöta fingret som sätts upp i vinden har fått sällskap av hela näven. Allt som S gör som är populärt ska accepteras och omfamnas.

Den frågan som helsingborgarna måste ställa sig när dom går till valurnorna i höstens kommunval är: varför rösta på en blå kopia när man kan få det röda originalet?

*****

4 kommentarer:

  1. Vad säger du om protesterna mot betyg och genomförda skattesänkningar? Sådant som (S) har argumenterat emot hela mandatperioden med stor frenesi är helt plötsligt deras egna åsikter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I båda fallen handlar det om en utveckling som regeringen har drivit och där S inte bara kan förändra förutsättningarna från ena dagen till den andra. Vi införde inte barnbidrag, ATP, femte semesterveckan, MBL, finanspolitiskt ramverk m.m när vi vann vårt första val 1921. Efter långt borgerligt maktinnehav tar det tid att återställa välfärden.

      Radera
  2. Och om man varken gillar kopian eller originalet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får man rösta på något av dom andra alternativen.

      Radera