måndag 31 mars 2014

När argumenten inte spelar någon roll

För borgarna är det här helt irrelevant
Gårdagens debatt i Agenda mellan Mikael Damberg och Annie Lööf blev lika låst som jag misstänkte att den skulle bli. Lööf är starkt uppbackad av sin före detta partiledare Maud Olofsson som numera är ordförande i Visita*. Lööf skyddar Olofsson i Nuonfrågan och Olofsson betalar tillbaka i form av en stödkampanj för tio miljoner kr. Frågar man Lööf och Olofsson är det givetvis inte så det förhåller sig. Men med tanke på att Lööf är beredd att ljuga för att rädda Olofsson från ett KU-förhör så kan man ju undra vilka hundar som ligger begravda.

Det är dock intressant det som Visita gör. Trots att instans efter instans sågar såväl krogmomssänkningen som ungdomsrabatten så matar man på med känsloargument och anekdotisk bevisning. Som någon sa på Twitter igår så möts forskning numera mest av anekdoter från alliansens partiledare. För den rationelle betraktaren är det knappast speciellt sakligt och det är inte heller särskilt framgångsrikt i den intellektuella debatten. Men det är inte denna debatt som borgarna och deras stödhjul Visita vill vinna. Det är kampen om väljarna det handlar om.

Jag håller på och läser Per Schlingmanns bok "Stå aldrig still". Schlingmann berättar där bland annat om betydelsen av känsloargument. Han relaterar till amerikanska valrörelser och visar att demokraterna i 2004 års valrörelse körde argument efter argument som i sak var helt rätt. Republikanerna struntade i faktan och spelade helt på känslor och etablerade "sanningar". Som vi alla vet vann George W Bush över John Kerry och resten är historia. Lite samma sak är det i frågan som Damberg och Lööf diskuterade igår.

För den enskilde restaurangföretagaren spelar det ingen som helst roll om vi får tre lärare till samma kostnad som hen anställer en ungdom. Detta utnyttjar borgarna och främst Moderaterna till att fomulera direkt populistiska slagord som att "alla jobb behövs". Att konsekvensen av det resonemanget, om man drar det till sin spets, blir att svartjobb, barnarbete och underbetalda arbeten behövs, struntar borgarna blankt i.

Därför vill vi socialdemokrater ha en diskussion om jobben och den höga arbetslösheten. Borgarna vill ha en diskussion om den enskilde restauranganställde 22-åringen. Det är den så kallade kampen om hegemonin vi nu ser spelas upp framför oss. Vinnaren av den kampen vinner också valet. Det gäller att hänga i sitt budskap nu. 


* Visita är restaurang- och hotellföretagarnas branschorganisation

*****
 
Bloggat: Roger, Martin, Peter J 1 och 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar