fredag 10 januari 2014

Vilka losers!

Foto: http://wallpaperstock.net
Demoskop presenterar idag supervalårets första opinionsmätning och den är glädjande läsning för S, MP och V. Därav är den inte speciellt kul att läsa för regeringen i allmänhet och för Moderaterna i synnerhet. Med 22,3 procent är Fredrik Reinfeldts opinionssiffror nere på samma nivåer som Carl Bildt och Ulf Adelsohn hade i sina bäsat stunder. För Moderaterna vet att det historiskt "normala" för partiet är inte siffror runt 30 procent. Tvärtom är det en historisk avvikelse att partiet ligger så högt. Detta gnager givetvis partifolket enormt.

Moderaterna har under lång tid försökt sätta bilden av att något har hänt i svensk politik*. Dom har försökt etablera en sanning om att S och M är jämnbördiga och att det numera är ett nästan likvärdigt val att rösta på S och M. Att det för "den vanlige" inte spelar någon roll vem man röstar på. Jag ska inte sticka under stolen med att partiet har varit framgångsrika i detta försök. Det är mer än en gång som jag har pratat med löntagare med en självidenfikation som "arbetare" som säger att dom ska rösta på M eftersom dom tycker det ska "löna sig att arbeta". Men i takt med att skattesänkningarna urholkar välfärden och i takt med att privatiseringsvågen sveper över landet så har den här typen av resonemang blivit klart ovanligare. Numera ser många av dom som röstade på Moderaterna 2006 och 2010 att samtidigt som Moderaterna gav skattesänkningar med ena handen så tog dom välfärden med den andra.

För oss socialdemokrater är det nu viktigt att fortsätta att påpeka att Moderaterna har tappat, att vih ar stigit och att en röst på Moderaterna är en röst på ett parti som håller på att förlora. Vi vet av erfarenhet att många väljare vill tillhöra "det vinnande laget" och att det parti som bäst lyckas framstå som framtidsvalet vinner många röster bara på just den känslan. Så även om man inte ska bry sig allt för mycket om enskilda opinionsmätningar så ska man lägga åtminstone lite energi på att studera trenderna i dom. Och trenden är att Moderaterna är losern i svensk politik.

* Att det hänt något i svensk politik håller jag visserligen med om men det som har hänt är att Sverigedemokraterna har etablerat sig som ett tioprocentsparti i mätningarna och att detta parti idag utgör en stark lockelse för många av borgerlighetens högerväljare. Det som också har hänt är att S, V och MP har stärkt sina positioner i såväl opinionen som debatten.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar