torsdag 16 januari 2014

Vad vi kallar för en utopi

Sex timmars arbetsdag är återigen på tapeten i den politiska debatten. Det är Vänsterpartiet som genom sin kongress i helgen har fått fart på frågan och som jag tidigare skrivit om så välkomnar jag detta. Att reaktionerna inte har låtit vänta på sig är inte speciellt förvånande. Läget är väl lika låst som alltid när den här diskussionen kommer upp. I ett samhälle där människor är livrädda för att säga att dom tycker arbetslivet är för tufft så sitter arbetsköparna på trumf.

Det är också därför som t ex Svenska Dagbladet i en artikel om frågan kan prata om "utopi". För trots att SvD har hittat ett konsultföretag som faktiskt kör sex timmars arbetsdag med full lön så målas tankarna på arbetstidsförkortning upp som ouppnåeliga och omöjliga. Genom att benämna något som "utopi" har man också tagit ställning för att frågan är irrelevant att diskutera på allvar. En utopi går nämligen inte att genomföra.

Frågan om sex timmars arbetsdag är i grund och botten en fråga om makt och om vad och vem som ska styra våra liv. I en värld där lönearbete är normen och där arbetssäljarens enda möjlighet till överlevnad är att få pengar i fickan av någon som köper hens arbete, för att på så sätt göra vinst till sig själv, så kommer vinstintresset alltid vilja se att arbetssäljarna arbetar mer. Så länge arbetet genererar penningmässig vinst dvs. Den stora frågan blir då om detta är en av naturen given nödvändighet, likt tyngdkraften, eller om det faktiskt finns alternativ. Och är dom alternativen utopier? För den som tjänar på nuvarande system blir svaret givetvis nej, det finns inga andra alternativ. Frågan är vad alla vi andra ska svara.

*****
 


10 kommentarer:

 1. Det finns ju faktiskt företag där 6 timmarsdag fungerar utmärkt och både arbetsgivare och arbetstagare är helnöjda:

  "Åtta timmars arbetsdag har varit norm i Sverige i snart hundra år. År 2013 sticker arbetsplatser med kortare arbetstider fortfarande ut från mängden. I Göteborg finns åtminstone en arbetsplats där det fungerat över förväntan.

  Inrikes

  För elva år sedan hade Toyota Center i Mölndal ett dilemma. Kunderna var missnöjda, verkstadsköerna långa och personalen mådde inte bra. Efter att ha räknat lite kom ledningen fram till att en dyr utbyggnad nog inte var det bästa alternativet. I stället delades arbetsdagarna upp i ett förmiddags- och ett eftermiddagspass – varje pass på sex timmar med bibehållen heltidslön. Uppmärksamheten blev stor både medialt och politiskt.

  Martin Banck är servicemarknadschef på företagets två anläggningar i Göteborgsområdet, och mer än ett decennium senare kan han konstatera att det fungerade.

  – Vi hoppas att personalen kan jobba längre i yrket och att de håller längre – tunga lyft och sådant sliter ju på kroppen. Korttidssjukskrivningarna har minskat en hel del, säger han.

  När en ny anläggning skulle byggas i Bäckebol planerades den för sextimmarsdag från början. Bruttovinsten hade förvisso gått ner, men det vägdes upp av friskare personal, ökad försäljning och bättre service.

  – Vi har inte ens haft på tapeten att förändra eller gå tillbaka, det skulle vi bara förlora på, säger Martin Banck."

  http://www.goteborgsfria.se/artikel/98834

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fler goda exempel på att sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inte är en utopi som SvD och högern vill ha det till.

   Radera
 2. De flesta vet vad som menas med ackord. Beting är en form av ackord.

  Ackord går ut på att producera mer på samma tid, och få mer betalt per timme. Beting går ut på att producera lika mycket på kortare tid och därigenom få mer betalt per arbetad timme.

  Jag har personligen stor erfarenhet av både ackord och beting. Under flera år kunde jag de flesta dagar gå hem efter sex timmar efter att ha gjort åtta timmar jobb.

  Man märker direkt på debattinläggen vilka skribenter som har praktisk yrkeserfarenhet och vilka som har varit yrkespolitiker så länge så att de har tappat kontakten med verkligheten.

  En sänkning av arbetstiden till sex timmar genom övergång från åtta timmar drifttid till tolv timmar drifttid lönar sig särskilt bra inom branscher med en dyr maskinutrustning, som därigenom kommer att utnyttjas bättre och amorteras ner snabbare.

  Så kommer det att bli inom framtidens omsorg, där en omfattande robotisering står för dörren.

  Detta talar för en sänkning av normalarbetstiden i ett enda steg från åtta till sex timmar normalarbetstid.

  För att motverka personalbrist under de första åren efter reformen kan man tillfälligt återinföra sex dagars arbetsvecka. Man kan avskaffa ett antal både betalda och obetalda ledigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra synpunkter Lars. När jag arbetade på ackord inom lagerbranschen så märkte jag tydligt hur min produktivitet sjönk under dom sista timmarna.

   Radera
 3. Bra att arbetsrelaterade frågor återigen diskuteras i den allmänpolitiska debatten.Frågan om våra arbetstider är en mycket bra ingång för att återigen sätta focus på hur våra arbetsplatser är organiserade, alltifrån en bra arbetsmiljö till medbestämmande.Här har fackföreningarna en viktig roll när det gäller att medverka till driva på denna ingång som Vänsterpartiet initierat


  SvaraRadera
 4. Sex-timmarsdag blir permanent på a-kassan
  "18 januari 2013 Handläggarna på Handels a-kassa får sex-timmars arbetsdag. – Projektet blev så lyckat att vi nu gör arbetstidsförkortningen permanent, säger Kim Sandberg, föreståndare på Handels a-kassa."


  http://www.handelsnytt.se/sex-timmarsdag-blir-permanent-pa-a-kassan

  SvaraRadera
 5. Det går att hitta många exempel på att 6 timmars arbetsdag är utmärkt. Liksom det går att hitta exempel på att det inte fungerar. Som vänsterpartiets partiledare exempelvis....kontentan blir att låta de ställen där det fungerar - och folk vill - införa 6 timmars arbetsdag. Eller varför inte 1 timme? Och låta de andra göra som passar dem och fungerar i just deras fall. Det är i vart fall fullständigt horribelt att kräva 6 timmar för alla hela tiden, det är inte en utopi utan en dystopi där bakgrundstrampet på vägen mot lägret nästan kan höras för den som lyssnar noga....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kravet är lagstiftning om 6 timmars arbetsdag istället för dagens lagstiftning om 8 timmars arbetsdag.

   Hur liknelsen om marscher till lägren här kommer in i den bilden är svårt att förstå. Den retoriken hör inte riktigt hemma i debatten kan jag tycka.

   Radera