lördag 25 januari 2014

Splittring och bråk, hopp och framtid

Jag är övertygad om att politik gör vår värld bättre.
Foto: skåneleden.se
Många upplever att politik handlar om bråk och splittring. Mer än en gång har jag fått höra att "ni bara bråkar" när jag berättar om min vardag som politisk tjänsteman. Lika vanliga är kommentarer om att partierna borde lyfta vad dom själva vill istället för att bara slå ner på andras förslag. Och i ärlighetens namn ska erkännas att det ofta är så den politiska debatten ser ut. Det är så oerhört mycket enklare (och medialt och kommunikativt attraktivare och lättare) att berätta varför andra har fel än varför man själv har rätt. När det hela sen mer eller mindre bekräftas av media genom att dom lyfter upp splittringen som huvudtema för politiken så faller många in i uppfattningen att politik mest är skit.

Men samtidigt är det här bara halva sanningen. För politik handlar faktiskt om att göra skillnad i människors vardag och i vårt samhälles utveckling. En tydlig skillnad där politik betyder något är skolan. Frågan om läxhjälp åt alla eller läxhjälp till den som har råd är en fråga som är oerhört politisk. Det är en liten fråga med enorma konsekvenser. Därför blir jag glad när media väljer att belysa dom positiva exemplen av läxhjälp för alla.

Högastensskolan här i Helsingborg erbjuds eleverna frivillig läxhjälp. Den som vill kan komma dit för att klara behörigheten, för att klara det där provet eller för att putsa sina redan höga betyg. Alla har rätt att bli lite bättre helt enkelt. Det är precis det här vi socialdemokrater kämpar för när vi driver att läxhjälp ska vara obligatoriskt. Såväl hög- som lågpresterande elever ska kunna bli bättre. Tid och hjälp ska ges till alla. Jag blir så själaglad när jag läser den här typen av reportage. För det visar att politik betyder något. Politik gör skillnad. Och då orkar jag läsa dom där tråkiga artiklarna om utbrytningar hit och splittringar dit.

För jag vet att när jag går till jobbet och filar på förslag för en bättre framtid för Helsingborg och Sverige så hjälper det människor och det gör vårt samhälle lite bättre i små, små steg. Varje dag, hela tiden.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar