söndag 19 januari 2014

När förlora någon på försvaret?

Foto: resume.se
Det har diskuterats försvarspolitik flitigt under dom senaste veckorna. Den som varit med ett tag i politiken vet att det alltid blir försvarspolitiska diskussioner i början av ett nytt år. Skälet är enkelt, Folk och försvar har sin årliga konferens i Sälen vid den här tiden. Givetvis präglas det offentliga samtalet av detta. Tongångarna blir ofta höga och det finns sannerligen skäl för det. Att Sverige har uppenbara problem på försvarsområdet är klart. Men frågan är om väljarna kommer att lägga någon större vikt vid detta.

För om man t ex påminner sig om partiledardebatten som avlöpte i veckan så nämndes knappt försvaret i denna debatt. På ledarsidorna runt om i landet är dock indignationen hög. Per T Ohlsson är idag nästan förtvivlad över att Sverige inte omedelbart går med i Nato. Och det är så klart sossarnas fel alltihop. Det där med att borgarna struntat i försvarsberedningen, att dom avskaffat värnplikten, att Moderaterna triangulerat bort sin själ fullständigt  och att vi har bedrivit krig i Afghanistan är inget som verkar påverka den totala bedömningen.

Men vad betyder då allt detta? Kommer höstens riksdagsval att avgöras av försvarsfrågan? Jag tror inte det. Väljarna rankar konsekvent försvarsfrågan som en ganska oviktig fråga. Vardagsfrågor som skolan och sjukvården, ekonomiska frågor som jobben och vardagsekonomin är viktigare och hotet från miljön upplevs som betydligt större än ett Ryssland som rustar upp sin förlegade armé.

Det sägs att man inte vinner några val på försvarspolitik men att man kan förlora dom samma på den. Jag har inte stenkoll men är det någon som kan ange ett val som har förlorats i Sverige pga att ett politiskt alternativ har bedrivit "fel" försvarspolitik? Påminn gärna om detta då.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar