onsdag 15 januari 2014

Ljuger Jan Björklund?

Årets första partiledardebatt i riksdagen pågår för fullt. Skulle någon ha missat att det är val i år så blir det väldigt uppenbart efter att man har sett några replikskiften. Tonläget är högt, profilfrågorna drivs intensivt och Reinfeldt verkar har druckit i alla fall en kopp kaffe för att vakna.

Debattens hittills smutsigaste replikskifte är det som var mellan Mikael Damberg (S) och Jan Björklund (FP). Det handlade om det förslag om att effektivisera staten som vi socialdemokrater kom med i förra veckan. Med bland annat Danmark som förebild vill vi i S se över statens effektivitet för att frigöra resurser till satsningar på jobb, skola och omsorg.

I detta replikskifte kom Jan Björklund med påståendet om att S genom detta förslag vill spara tio miljarder kronor. Björklund hävdade dessutom att det är Magdalena Andersson (S) som stått i TV och sagt denna siffra samt att det står på Socialdemokraternas hemsida. Damberg å sin sida hävdade att Andersson aldrig sagt siffran tio miljarder kr. Detta är enligt Damnberg en siffra som journalister har nämnt och använt.

Jag har googlat lite på det här och jag hittar inte något klipp där Magdalena Andersson står i TV och säger tio miljarder kr i detta sammanhang. Likaså har jag sökt på Socialdemokraternas hemsida och jag hittar inget om tio miljarder där heller. Inte heller hittar jag något direkt citat där Andersson säger att tio miljarder ska sparas.

Men Google är inte det enda stället som man kan hitta artiklar på så jag gjorde en sökning via mediabevakaren Retriver. Då hittar man i bland annat Affärsvärlden att Magdalena Andersson hoppas på att uppåt tio miljarder ska kunna sparas. Dock utan citationstecken eller talstreck framför så att det skulle vara Anderssons ord direkt är långt ifrån klart. Framförallt inte eftersom exemplet tolv miljarder i Danmark nämns tidigare i artikeln.

Jan Björklund har säkert läst tio miljarder i någon tidning. Men att påstå att det är Magdalena Andersson som sagt något kräver faktiskt lite mer än att det står i en ledare i Dagens Industri och i artiklar i Affärsvärlden. Eller finns det någon annan som kan visa på direktcitat där Andersson nämner att det ska sparas tio miljarder kronor i TV, i en tidning eller på Socialdemokraternas hemsida? Den länken tas tacksamt emot i så fall.

*****
 2 kommentarer:

 1. I inslagets speakertext sade SVT-reportern följande: ”Förhoppningen är att kunna frigöra omkring tio miljarder för att kunna finansiera alla vallöften.”

  SVT: ”Hur stora besparingar pratar vi om?”

  Magdalena Andersson: ”Det återstår att se, men det vi har sett i Danmark när man har jobbat väldigt aktivt med effektiviseringar, ja då har det handlat om besparingar i tiomiljardersklassen.”

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-sade-magdalena-andersson-egentligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Blogga precis om det och man kan helt klart diskutera vad som är sant och osant Björklunds uttalande.

   Radera