söndag 12 januari 2014

Jag har läst "Mina drömmars stad" av Per Anders Fogelström

I helgen läste jag ut den första delen av Per Anders Fogelströms klassiska serie "Mina drömmar stad". Serien som är en resa i Stockholms historia från 1860-talet och framåt har lästs av generationer skolungdomar och Fogelström är en riktig arbetarförfattare. Han har bland annat belönats med Ivar Lo-priset. Dessvärre läses Fogelström i regel inte av dagens elever och det förklarar kanske en del av den ignorans som finns för jämlikhetsfrågor idag.

I den första boken får vi följa Henning Nilsson som anländer till Stockholm från landet i mitten av tonåren. Från det första jobbet på stearinfabriken via hamnen och sillagret tas vi med på en skildring av ett liv som få av oss ens kan föreställa oss. Nilsson bor inneboende under förfärliga förhållanden under många år för att sedan flytta ihop med sin älskade Lotten och sin bästa vän Tummen med familj uppe i Vita Bergen. Genom hela boken möter vi söndriga och fattiga människor som lever bland smutsen och vars enda möjlighet att överleva är att sälja sina kroppar som dom varor dom är. På vad sätt som bjuds.

Det är en ingående och på många sätt grym skildring som Fogelström bjuder på. Den nakna verkligheten, så som den var vid den här tiden och är i stora delar av världen fortfarande, slår mot läsaren på ett sätt som inte kan annat än beröra. För många är det idag säkert svårt att föreställa sig att Sverige för inte mer än 150 år sedan såg ut på det här sättet. Samtidigt har boken mycket att säga oss även idag. Vi ska inte ta något för givet och den som tror att det är något annat än den sociala och politiska kampen som har gett oss vårt välstånd i Sverige idag misstar sig gruvligt. Att tro att våra framsteg har kommit gratis och som någon slags elitistisk skänk från ovan bedrar sig djupt.

Boken visar också på bristen i den borgerliga världsbilden. För trots att Henning Nilsson sliter och kämpar och trots att hans fru Lotten gör allt hon kan för att resa sig ur fattigdomen så håller strukturerna kvar dom i samma avgrundsdjupa håll. Att det sen finns grader i helvete är något helt annat. När allt kommer omkring är en fattigs liv inget mer värt än det arbete som hen kan sälja. Deras son August däremot får genom en ödets nyck en chans. Hur han förvaltar den lyckan som skänkts honom får vi förmodligen veta i nästa bok...

Jag rekommenderar alla att läsa Fogelströms bok. Om man så bara läser den första boken som jag hittills har gjort så får man ut massor av bara det. Boken är på ca 250 sidor i inbunden version och språket är lätt att ta till sig. Det blir sällan långtråkigt eller svårt även om en hel del ord är väldigt gammalmodiga. Men då lär man sig det också så det är ju bara en liten bonus bland all annan klokskap som boken förmedlar.

*****
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar