lördag 4 januari 2014

Jag har läst "Fursten" av Niccolo Machiavelli

Häromveckan läste jag ut en av världshistoriens riktiga klassiker. "Fursten" av Niccolo Machiavelli är ett verk som har haft stor inverkan på bland annat statsvetenskapen och den har inspirerat och väglett mer än en politiker, härskare och monark genom åren. Boken är skriven i början av 1500-talet av Machiavelli som var rådgivare bland annat till familjen Medici i Florens. Att boken är så gammal gör givetvis att läsningen ibland blir lite krånglig och stilmässigt är boken gammalmodig. Samtidigt är den via nyöversättningar betydligt mer tillgänglig än vad t ex en bok med originaltext av Strindberg är. Så åldern på boken är inget hinder i sig att läsa den.

Fursten handlar om hur en härskare, en furste, ska handla i krig, mot sin befolkning, mot politiska motståndare och hur ett gott styre i allmänhet ser ut. Att läsa den bokstavligt idag vore en katastrof. För det är ju knappast tillrådigt att dela sina politiska motståndare i två delar och lägga dom på stadens torg. Men trots den grova brutaliteten så finns det stycken i boken som på ett träffande sätt pekar på hur politik kan föras för att försäkra sig om framgångar för såväl furstendömet (samhället man styr över) som för den personliga makten (möjligheten till omval).

Bokens brutalitet gör att man stundtals blir lite skeptisk till om Machiavelli har något av värde att förmedla till vår tid. Men om man har ett öppet sinne och översätter hans bok till moderna förhållanden så blir boken en god lektion i makt och styre. Att härska genom att söndra (så splittring i oppositionen), att ha sina vänner nära men sina fiender närmare (gör överenskommelser med LO) och att belöna dom som tjänar dig väl (fler jobbskatteavdrag och andra avdrag) är bara några av dom tips som Machiavelli redan för 500 år sedan gav för att vinna makten (till vår nuvarande regering). Så ska man vara lite krass kan man konstatera att det inte är mycket nytt som händer under solen på den politiska arenan...

***** 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar