fredag 17 januari 2014

Igår manifesterade vi mot det politiska våldet

Jag hade den stora äran att få tala under gårdagens manifestation.
Foto: S i Helsingborg

Igår hölls som många av er säkert redan känner till manifestationer i Malmö och Helsingborg till stöd för den 16-åriga SSU-medlem som blev överfallen i Malmö häromveckan. Jag hade den stora äran att få tala på manifestationen i Helsingborg och lägger här ut det anförande som jag höll:

Vi har samlats här idag på grund av att en 16årig SSU-medlem blev attackerad av två män häromveckan. Med hot och våld överföll männen vår unga kamrat. Dom knäade henne i magen och spottade henne i ansiktet. Detta samtidigt som dom uttalade hot med anledning av att vår kamrat, har uttalat sitt motstånd mot rasismen offentligt.
Med tanke på att det inte är mer än ett halvår sedan vi senast manifesterade mot det rasistiska våldet som riktas mot vår rörelse, den gången på tvåårsdagen av det fruktansvärda terrordådet i Norge, så är det med en ytterst obehaglig känsla som jag nu håller detta tal.

Men samtidigt ger det mig värme. En värme som kommer av att alla vi, är här tillsammans idag. Att alla vi står här för att vi vill visa att vi inte accepterar att våldet används som politisk metod.
Det politiska våldet springer ur ett hat mot sina medmänniskor. Ett hat som får sin näring från maktlöshet, från desperation och från ojämlikhet. Ett hat som får sin näring från ofrihet.
Det är ett välkänt faktum att när klyftorna i samhället ökar, när människor inte längre känner igen sig i varandras livssituation, så kommer det politiska våldet som ett brev på posten. Ett annat välkänt faktum är att hat föder mer hat. Att våld föder mer våld.

Därför menar jag att vi måste möta det politiska våldet med att säga nej. Detta är inte vår metod. Vår metod är kärlekens metod. För visst måste man ha rätten att hata någons åsikter. Likväl ska alla få ha sina åsikter.
Men det är skillnad på att hata någons handlingar och någons åsikter och på att hata människan bakom dom. En handling kan inte göras ogjord men en människa kan alltid förändras. För att en sådan förändring ska kunna ske krävs dock att vi ändrar dom grundläggande förutsättningarna. Dom förutsättningarna som är grogrunden för hatet mellan människorna.

Så för mig är det bästa sättet att hedra och stödja vår kamrat, och alla andra som utsätts för det politiska våldet, att arbeta för ett samhälle där själva grunden för hatet, människor emellan har försvunnit.

Genom att motverka klyftorna, genom ökad jämlikhet, genom att tänka på våra medmänniskor istället för enbart oss själva och att därigenom skapa riktig frihet för alla människor.

Jag tror och är helt övertygad om att detta är möjligt om vi, här och nu bestämmer oss för det.
Tack så mycket.
*****
 
Bloggat: Morgan Johanssons tal i Malmö hittar ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar