söndag 15 december 2013

Vad ska S göra egentligen?

Ulf Bjereld skriver klargörande på sin blogg idag med anledning av årets sista Sifo-mätning. Bjereld konstaterar bland annat att man inte ska dra för stora växlar på enskilda mätningar men att förändringar över tid kan visa trender. Ganska logiskt kan tyckas men just det långa perspektivet faller ofta bort i den allmänna diskussionen. Att Moderaterna har tappat runt var sjätte väljare under året är inget som man viftar bort i en handvändning även om partisekreterare Kent Persson (M) säkerligen gärna vill framställa det så.

Vänsterpartiet framställs också som årets vinnare. Det är en ganska rimlig slutsats efter ett år då många frågor har handlat om välfärden och den verksamhet som bedrivs där. Likaså har S ökade profilering mot mitten säkerligen gynnat V. Att S inte binder upp V vid ett regeringssamarbete ger stora möjligheter för V att bli ett mer högljutt alternativ i svensk politik. Hur mycket reell påverkan det i slutändan kommer att leda till kan man bara spekulera i.

Den stora frågan för oss socialdemokrater inför nästa år är dock solklar. Vad ska vi göra för att nå över dom nivåer på 32-34 procent som vi har snurrat kring under hela året? Att driva på för ett mer samarbetsinriktat politiskt klimat är säkerligen bra. Men det blir lätt till ett problem när allt för mycket pragmatism innebär att vår egen politik blir otydlig. Hur reagerar t ex Kommunals medlemmar på en rubrik som lyder "Experter från privat vård ska hjälpa S"? Jag är inte helt övertygad om att det är något som får LO-medlemmarna att strömma till S.

*****
 


Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. 51,3 för det rödgröna blocket i Sifos decembermätning detta år.

    52,2 i Sifos decembermätning 2009...

    SvaraRadera