torsdag 5 december 2013

Klart vi ska ha huvudentreprenörsansvar!

Foto: svt.se
Det pågår just nu en debatt på SvD Brännpunkts debattsida mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Debatten handlar om det så kallade "huvudentreprenörsansvaret". I korthet handlar det om huruvida det företag som vinner en upphandling ska ha ansvaret för att alla delar i ett kontrakt följs när det gäller arbetsrätt, kollektivavtal m.m. Som det är idag kan ett byggföretag som vinner en upphandling lägga över själva uppdraget på ett annat företag som kan lägga det på ett annat företag som kan lägga det på ett annat föret... Ja. ni förstår poängen.

Fördelen med att kunna göra så här är att dom stora drakarna inom byggbranschen kan göra stora vinster genom att dom lägger anbud som innehåller bra villkor och får betalt där efter av t ex en kommun. När sen byggföretaget anlitar andra företag så är villkoren som bortblåsta och det slutar ofta med att så kallade "postlådeföretag" får ansvaret för mycket av personalen och då till en mycket billigare timpeng. Ett av dom mest kända fallen är företaget Rimec.

Sveriges Byggindustrier tycker givetvis att detta är problematiskt. Dom är inte intresserade av att sänka sina vinster för att garantera arbetstagarnas rättigheter till bra villkor. Därför hotas det med högre produktionskostnader om huvudentreprenörsansvar införs. Sen påstås det dessutom vara omöjligt att införa ett sådant ansvar eftersom frågan inte är utredd i en statlig utredning. Varför det inte skulle gå att göra en sådan utredning förtäljer inte Sveriges Byggindustriers historia.

Hur som helst är frågan som Byggnads driver oerhört viktig och den är fundamental för ur vi ser på arbetsmarknaden, lagen om offentlig upphandling och den fria rörligheten i EU. Därför vore det mycket olyckligt om inte byggföretagen får ta sitt fulla ansvar för att se till att alla som arbetar på svensk arbetsmarknad följer svenska kollektivavtal. För som Sveriges Byggindustrier själv säger: När vi gemensamt driver frågor blir vi starka.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar