måndag 23 december 2013

Jag har läst "Skurkkapitalismen" av Loretta Napoleoni

Jag har slarvat lite med mina bokrecensioner på sistone. Det finns så mycket man vill skriva om och så lite tid att göra det. Men här kommer i alla fall en ny recension. Den här gången är det Loretta Napoleonis bok "Skurkkapitalismen" som jag har läst. Napoleoni, som vi känner igen bland annat eftersom hon skrivit den ganska välkända boken "Made in China", har skrivit en bok om hur dom ljusskygga och direkt kriminella elementen i vår värld har betydligt större inflytande än vad många känner till.

Napoleoni går igenom olika branscher som på ytan, för oss konsumenter i väst, verkar "normala" eller "ok". Det är allt från fiskerinäringen till Internethandel via piratkopior och direkt slaveri. Napoleoni kopplar mycket av det hon kallar "skurkkapitalism" till murens fall och kapitalismens seger över kommunismen. Bland annat kan man se en direkt koppling mellan den människohandel som frodas i öst och murens fall. Likaså det flöde av varor och tjänster som går från Kina till Europa, lagliga såväl som olagliga, är en direkt konsekvens av att världen numera bara rymmer ett ekonomiskt system.

Bokens stora förtjänst är att den nyanserar bilden av kapitalismen. Genom att visa den stora baksidan på det kapitalistiska myntet så problematiserar Napoleoni kapitalismen och dess konsekvenser på ett sätt som allt för få gör idag. Hon visar också att mycket av den vackra värld som vi i t ex Sverige ser framför oss bara är en kuliss framför en betydligt kallare, hårdare och råare värld. En värld som bara styrs av en sak och det är pengar.

*****
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar