tisdag 3 december 2013

Ganska osexigt men ack så viktigt

Foto: http://maxgustafson.se
För en tid sedan skrev Stefan Löfven en debattartikel med ingången att personalen inom offentliga verksamheter måste få lov att vara proffs på det dom gör. Andemeningen i artikeln var att styrningen med så kallad New Public Management (NPM) har gått för långt och att vi nu måste omvärdera hur vi styr våra offentliga verksamheter. Att avskaffa NPM är ett viktigt steg i detta.

Artiklen väckte inte så stor debatt. Att diskutera styrning av offentliga verksamheter är kanske inte det sexigaste man kan göra. Men likväl är det en av dom viktigaste sakerna man kan göra. För så sent som idag kommer nya mätningar som visar att svensk sjukvård tappar i internationella jämförelser. I DN:s artikel om saken sägs bland annat:

"– Trots att regeringen har pumpat in många kömiljarder händer mycket lite. Det tycks som att landstingen, som borde ha ansvaret, inte bekymrar sig, säger grundaren för hälsoindexet Johan Hjertqvist i ett uttalande."

Att så är fallet är inte speciellt konstigt. Den så kallade Kömiljarden tar sikte på att uppnå vissa nivåer och därefter spelar övriga väntetider föga roll. Systemet är ett NPM-system och i kombination med att stora landsting och regioner, som Stockholms läns landsting och Region Skåne, kör vårdvalssystem i NPM-stil så är det inte ett dugg förvånande att landstingen "inte bekymrar sig". NPM är ett styrsystem där "ickestyrning" är den högsta dygden nämligen.

Vi socialdemokrater kommer att ta den här diskussionen i valrörelsen. Vi vill diskutera välfärden och framförallt sjukvården. För vi har sett att någonting har gått sönder i vårt land och att vi inte längre är så unika som vi en gång var. Det är dags att göra Sverige till ett unikt land igen.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar