tisdag 17 december 2013

Frågan är vem som tjänar på det

Såväl byggandet som Mälaren verkar ha frusit till is
Foto: http://www.fotoakuten.se
Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. SVT publicerar idag två artiklar om bostadsmarknaden. Den ena med titeln "Tusentals fler bostäder skulle kunna byggas" och den andra med "Lågt utbud höjer bostadsrättspriser".

I den första artikeln klagas det på kommunal byråkrati i bygglovshanteringen. Trots detta skulle 8 000 lägenheter, som jag förstår det i Stockholmsregionen, kunna börja byggas. Med start idag. Det är bara att sätta spaden i marken. I den andra artikeln konstateras krasst att ett lågt utbud av bostadsrätter gör att priserna fortsätter att stiga. Med dagens räntebesked från Riksbanken lär denna trend förstärkas.

Det är alltså fullt möjligt att bygga mer. Det är bara att sätta igång. Likaså finns det helt uppenbarligen en stor efterfrågan på lägenheter. Folk vill köpa men får slåss om dom lägenheter som finns. Just det här är det som får mig att hamna i den där "skratta eller gråta"-känslan.

För visst är det märkligt att vi har en marknad där efterfrågan är gigantisk men utbudet uppenbarligen inte räcker till. Någon tjänar alltså på att se till att utbudet är begränsat. Enligt marknadsteorierna kommer ju utbudet att möta efterfrågan. I en fungerande marknadsekonomi finns det ju, enligt teorierna, ingen som behöver köa. I alla fall inte särskilt länge. Och med tanke på att efterfrågan skulle kunna mötas betydligt bättre, 8 000 lägenheter skulle kunna börja byggas IDAG, så är det inte möjligheterna att möta efterfrågan som är problemet. Frågan som man helt enkelt måste ställa sig är vem som tjänar på att det ser ut som det gör?

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar