onsdag 4 december 2013

Dunkas gul och blå

Den stora SCB-undersökningen kom nu klockan 9.30 och det innebär ju att alla politiska nördar sitter djupt nersjunkna i siffrorna. Trender ska tolkas, väljarströmmar ska analyseras och sen ska det hela kommenteras på Twitter, Facebook, i poddar och i bloggar. Att i det läget skriva om något annat är väl helt döfött men jag gör ett försök.

Timbuktu får nämligen pris idag för sitt artisteri. Det är Fem i tolv-rörelsen som delar ut priset och prisutdelningen sker i riksdagshuset. Att det hela har blivit uppmärksammat med mer än en liten notis i någon branschtidning beror på att Timbuktu tillsammans med Kartellen släppte en låt härförleden om läget i landet. Låten heter "Svarta duvor och vissna liljor". Låten upplevs som kontroversiell eftersom den tydligt pekar ut SD (men även regeringen) som problemet i vårt land. Av denna anledning har bland annat Riksdagens talman, Per Westerberg (M), valt att avstå från att delta i prisceremonin. SD har blivit mäkta upprörda över Timbuktus frispråkighet och försöker få andra partier att ta avstånd från låten och artisterna.

Jag tycker detta är ett oerhört märkligt förhållningssätt från SD. Partiet brukar stå längst fram i debatterna om yttrandefriheten och skrika högt och ljudligt så fort någon har synpunkter eller åsikter om att partiets företrädare uttalar sin rasistiska smörja. Jämt och ständigt hörs företrädare och sympatisörer säga "man måste få prata om frågan, vi har ju yttrandefrihet i det här landet". Likaså tiger SD stilla när deras egen partiledning ekonomiskt stödjer hatsajter som Avpixlat. En sajt som gjort sig känd för grova rasistiska uttalanden, sexism och uthängning av både kriminella och felaktigt anklagade och helt oskyldiga människor.

Det Timbuktu gör är att han utnyttjar yttrandefriheten, musiken och djupet i språket för att ifrågasätta makten och rådande normer. Han problematiserar genom sin sång det samhälle vi lever i och att tolka varje del i hans text som bokstavlig är fel. Just SD brukar dessutom kritisera människor som läser t ex religiösa texter bokstavligt och anklaga dessa för fanatism och extremism varför det blir helt absurt att partiets företrädare plötsligt börjar läsa rapartisters texter som absoluta uttalanden.

Men jag kan förstå att det är svårt att lyfta blicken och tolka "dunka gul och blå" som något annat än att man ska slåss. Därför ska jag ge en alternativ tolkning till begreppet "dunka gul och blå". Minns ni Frida från Malmö? Hon gjorde en låt som hette just "Dunka mig gul och blå". Där sjunger Frida bland annat:

Jag vill se ut som svenska flaggan när du är klar.
Mörbultat, Underbart.
Dunka mig gul och blå.


Att "dunka gul och blå" inte nödvändigtvis behöver vara något negativt är alltså helt klart. Eller så är det kanske så att det är just det som gör att SD reagerar. Alltså att en man sjunger till en annan man att han vill "dunka en man gul och blå"? Den ende som verkligen vet hur det ska tolkas är faktiskt Timbuktu och konstnärens privilegium. Alla vi andra får leva i ovisshetens gränsland och just i detta manifesteras kulturens storhet mitt framför våra ögon.*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. SCB gav december 2009 50,0 till S V MP

    December 2013 49,8

    SvaraRadera
  2. S fick 36,5 december 2009 i SCB-undersökningen.

    2013 i samma undersökning: 34,3

    SvaraRadera