lördag 28 december 2013

Dags att jaga bidragsfuskare!

Det finns stora luckor i välfärdens ersättningssystem
Foto: expressen.se
Under hösten har en välbehövlig diskussion uppstått kring hur den svenska välfärden är organiserad. New Public Management (NPM) verkar ha slagit igenom med full kraft dom senaste åren och detta kan givetvis kopplas till det rasande tempo varmed privata utförare gör sin entré på välfärdsområdet. Stefan Löfven skrev en mycket bra debattartikel om saken där han menade att det får vara nog nu. Vi måste gå till botten med problemen inom NPM och jag kan inte annat än instämma.

Det intressanta är dock att en del områden med privat driven välfärd närmast verkar vara fredad från kritik. Ett sådant område, som under lång tid har varit delvis privatiserat, är tandläkarna. Att gå till en privat tandläkare är inget konstigt och så fort man tar upp en diskussion om tandvårdssystemet så får man höra att det är allt för komplicerat och minerat för att man ska ha åsikter om det.

Och visst är det komplicerat. Men det betyder inte att det är problemfritt. Tvärtom är det så att det år efter år påvisas hur tandläkare missbrukar ersättningssystemet och berikar sig på skattesystemet. Någon större jakt har det dock inte varit på dessa ersättningsfuskare. Istället har borgarregeringen riktat in sig på arbetslösa och sjuka. Eventuella bidragsfuskare på dom områdena ska känna statens brännande andedräkt i nacken. Tandläkarna däremot har kommit tämligen lindrigt undan i debatten.

Att så är fallet beror på många saker. Men en sak är säker. NPM, där ersättningar för diagnoser, kvantitativa flöden och minutjakt premieras, skapar möjligheter att fuska mest hela tiden. Beroende på hur ersättningssystemet är utformat kan nybesök, återbesök, korta köer, felbehandlingar, försvårande omständigheter, tyngre diagnoser eller vad det nu än må vara, bli rena guldgruvan för den som kan systemet. Att enskilda företagare då väljer att salta räkningen nån gång då och då är inte speciellt konstigt. Däremot är det olagligt och kostar oss skattebetalare miljontals kronor varje år.

Det vore uppfriskande med en debatt om dom direkta bedrägerier som många utförare inom välfärden sysslar med. Men det är betydligt svårare att ta en sån debatt än att jaga arbetslösa och sjukskrivna utan resurser att försvara sig. Populism skulle man kunna kalla det. Slicka uppåt och sparka neråt är en annan devis som funkar.

*****
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar