lördag 21 december 2013

C, KD och spärren

Foto: sl.se
Den borgerliga regeringen samlar numera sällan över 40 procent i opinionsmätningarna. Detta beror framförallt på att Moderaterna har tappat fyra-fem procentenheter. Var sjätte väljare har alltså lämnat M. Dessvärre för borgarna har många av dessa väljare inte gått till dom tre små borgarknattarna. C och KD har kroniskt svårt att komma över fyraprocentsspärren. Om dom lyckas komma över så är det i princip alltid på håret. Detta bekräftades återigen i senaste SCB-mätningen.

Men om man tittar på vilket pari som borgerliga väljare har som andrahandsval så ser bilden lite ljusare ut för KD och C. Stödrösterna verkar finnas där för att klara båda partierna kvar och det är ungefär så jag har resonerat hela perioden. Förutsatt att båda partierna ligger inom "rimlig" närhet till spärren så kommer allmänborgerliga väljare lägga sin röst på dom för att rädda regeringen. Skulle däremot något av partierna hamna ner under tre procent så börjar nog många väljare fundera på om risken inte är för stor att partier åker ur och att ens röst därmed bli "värdelös".

Något som ytterligare talar för att C och KD faktiskt kommer att klara sig kvar är att dom små partierna får mer uppmärksamhet i sina sakfrågor under själva valåret och att det gynnar dom mindre partierna. Dessa har svårt att bryta igenom i mellanvalstiderna men under valåret är media mer måna om att lyfta fram alla lika mycket. Det talar för att alla småpartier kommer att växa nästa år. På dom större partiernas bekostnad såklart.

*****
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar