torsdag 12 december 2013

Bilden av vårt land

Foto: http://www.informationsverige.se
Det pågår en facklig strid i Kanada mellan IKEA och ca 300 anställda på ett av företagets varuhus. Striden handlar om att dom anställda vägrar skriva på ett nytt kollektivavtal. IKEA har svarat med att stänga av personalen utan lön och dessutom har ersättare plockats in vilket strider mot kanadensisk arbetsrätt. Att IKEA agerar vidrigt och beter sig som en brukspatron från slutet av 1800-talet är riktigt illa. Därom behövs inte så mycket säga. Det intressanta är vad den internationella fackliga organisationen Uni säger. Uni, som är en internationell facklig sammanslutning med över 20 miljoner medlemmar världen över, menar i en skrivelse att IKEA har gett upp sina "svenska värderingar".

Det här gör mig så oerhört glad och stolt. Inte då att IKEA har gett upp sina värderingar utan att bilden av Sverige, och dom värderingar som är svenska, är en bild av att man behandlar arbetstagarna väl och att man står upp för fackliga rättigheter. Nu vet vi som bor här i Sverige att detta tunnas ut allt mer i takt med att vår borgerliga regering får härja understödda av SD. Men fortfarande är bilden av Sverige vi är ett land där man står upp för dom mänskilga rättigheterna om facklig organisering och kamp.

Låt oss i valet 2014 ta fighten för att försvara dessa värderingar. För det är helt klart så att en bild av ett land lever kvar under en tid men om den inte reproduceras och återskapas så tynar den bort. Och vi som bor här ser att Unis bild blir suddigare och suddigare för var dag som går.

*****
 
Bloggat: Peter H

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar: